Γέλιο… πηγή ζωής

Το γέλιο είναι μια αυθόρμητη έκφραση χαράς και ευτυχίας, μια ανθρώπινη καθημερινή αντίδραση που λειτουργεί ως πηγή ζωής για εμάς και τους γύρω μας.

Δεν έχουμε όμως σκεφτεί πόσα και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη, που μας προσφέρει το γέλιο.

Σίγουρα , στη σύγχρονη εποχή , υπάρχουν πολλά προβλήματα και άσχημες καταστάσεις , που μας καταβάλλουν ψυχολογικά , μας δυσκολεύουν και μας στεναχωρούν. Το γέλιο απαλύνει την διάθεση , μας ανακουφίζει και μας βοηθά να έχουμε μια πιο θετική και αισιόδοξη ματιά στη ζωή μας. Το να γελάμε σε δύσκολες καταστάσεις, δε σημαίνει ότι τις αγνοούμε, αλλά ότι μπορούμε να πάρουμε έστω λίγο απόσταση από αυτές και να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Αν επιμένουμε να βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά, δεν μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αν τα δούμε με μια πιο θετική ματιά, θα μπορέσουμε να βρούμε εναλλακτικές, πιο βοηθητικές λύσεις. Το γέλιο μας βοηθά να έχουμε μια πιο θετική ματιά.

Επίσης, όταν εστιάζουμε μόνο στα προβλήματα και παίρνουμε τα πάντα πολύ σοβαρά , σιγά- σιγά ‘βουλιάζουμε’. Το γέλιο έρχεται σαν αντίβαρο από την άλλη ,για να φέρει μια ισορροπία.

 Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες μειώνει τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τις ορμόνες της χαράς και της ευχαρίστησης.

Επιπλέον,  μας χαλαρώνει, μας ενεργοποιεί, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δυναμώνει την καρδιά, μας κάνει πιο ανθεκτικούς στις ιώσεις και μειώνει τον πόνο. Είναι το καλύτερο δωρεάν φάρμακο και χωρίς παρενέργειες.

Ίσως κάτι που δεν γνωρίζαμε είναι πως το γέλιο μας γυμνάζει και μας χαρίζει ομορφιά. Κατά τη διάρκεια του γέλιου, οι μύες του στομάχου ‘συστέλλονται’ και ‘διαστέλλονται’. Είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να κάνουμε κοιλιακούς. Λέγεται ότι κάθε 10 λεπτά γέλιου  καίμε περίπου 40 θερμίδες. Επίσης , είναι και ένας τρόπος  ώστε να μην κάνουμε ρυτίδες.

Το γέλιο βοήθα στη μάθηση και την μνήμη. Έρευνες δείχνουν ότι όταν μαθαίνουμε κάτι γελώντας, τείνουμε να το μαθαίνουμε και να το θυμόμαστε ευκολότερα.

Όταν γελάμε γινόμαστε πιο ελκυστικοί και συμπαθείς στους άλλους. Όλοι θέλουν να βρίσκονται κοντά σε ένα άνθρωπο που γελά. Έτσι το γέλιο μας βοηθά να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους και να ενισχύσουμε τις σχέσεις.

Όταν γελάμε με άλλους μαζί νιώθουμε την ενότητα. Έρευνες δείχνουν ότι σε ομαδικές δραστηριότητες, στις οποίες ενσωματώθηκαν και ασκήσεις γέλιου ή χρησιμοποιήθηκε το χιούμορ, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι συμμετείχαν περισσότερο και ένιωσαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Το γέλιο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας : Όταν γελάμε με κάτι που λέει ο συνομιλητής μας ,τον ενισχύουμε να συνεχίσει.

Ακόμα παραπέρα, 17 λεπτά γέλιου ημερησίως θεωρούνται ικανά να αυξήσουν κατά 1 ημέρα το προσδόκιμο ζωής, ενώ οι άνθρωποι που δεν χαμογελούν είναι περισσότερο επιρρεπείς σε καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις.

Είδαμε λοιπόν ότι το γέλιο έχει σημαντικά οφέλη τόσο σε ψυχολογικό ,σωματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Μας προσφέρει την χαλάρωση, την ξεκούραση, την εκτόνωση και την ανακούφιση. Υποβάλει ευχάριστη διάθεση και αισιόδοξη προοπτική, μας δίνει κουράγιο , δύναμη , μας ενισχύει να προχωρήσουμε και φέρνει βέβαια εσωτερική ισορροπία. Επίσης, μπορούμε με αυτό να εκφραζόμαστε , να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε. Είναι εκπαιδευτικό μέσο, φέρνει την μακροζωία και πάνω από όλα μας κρατάει υγιείς.

Δυστυχώς, όμως, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα!!!

Οι ενήλικοι άνθρωποι πλέον έχουν ξεχάσει τι πάει να πει η λέξη γέλιο. Ενώ ένα παιδί γελάει έως και 400 φορές την ημέρα, ένας ενήλικας γελά μόνο 17! Σίγουρα ένας ενήλικας αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες και αντιξοότητες από ένα μικρό παιδί αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμα και ένα «προσποιητό» γέλιο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχική και σωματική μας υγεία συγκριτικά με ένα θλιμμένο πρόσωπο.

ΓΕΛΑΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!! ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ!!! ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΜΨΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ!!!

laughter-300x282

Δήμητρα Γάτση

Top