Ο κόσμος γυρίζει γύρω από το χρήμα…

Τι είναι το χρήμα για σας; Πώς προήλθε; Τι θέση έχει στη ζωή σας; Η Ιστορία του χρήματος  ξεκινά από την ανάγκη του ανθρώπου να κάνει συναλλαγές  προσθέτοντας αξία σε αντικείμενα, τρόφιμα κτλ, καθώς και παρακαταθήκη αξιών, ακόμη πληρωμή για κάποια εργασία .Ποιος όρισε όμως την ακριβή αξία των πραγμάτων; Ποιος είπε ότι κάτι αξίζει λιγότερο από κάτι άλλο ;Εαν και βέβαια όλα έχουν ξεκινήσει από μια λογική σε  σχέση με την ποιότητα  ,την αναγκαιότητα αλλά  κατά πόσο είναι δίκαιη  αυτή η λογική; Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, περίπου 100.000 χιλιάδες χρόνια πριν το συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς. Έχοντας μπει για τα καλά στη ζωή μας, έχουν καθιερωθεί εκφράσεις σχετικά με τον όρο του, τη χρήση του, το ρόλο του .

images (2)

Μια από αυτές είναι η  έκφραση «μύρισε χρήμα». Την έχετε ακουστά ;  Η έκφραση  καθιερώθηκε όταν ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός, ο οποίος κυβέρνησε την Ρώμη από το 69 ως το 79 μΧ, εφηύρε έναν νέο φόρο, τον φόρο των ούρων, λόγω του ότι τα ταμεία ήταν άδεια. Εκείνη την εποχή τα ούρα ήταν μια πολύτιμη ουσία, συλλέγονταν στις δημόσιες τουαλέτες και στοκάρονταν σε αμφορείς και μεγάλα κιούπια. Προορίζονταν για τους δερματέμπορους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα ούρα για να καθαρίσουν τα δέρματα, να προετοιμάσουν τα υφάσματα πριν τα βάψουν και να ασπρίσουν τα ρούχα, χάρη στην αμμωνία που αυτά περιέχουν. Τα βρήκαν  πολύτιμα  και  για το πλύσιμο ρούχων ακόμα και για τη λεύκανση των δοντιών τους. Κι όπως όλα τα πολύτιμα αγαθά, έπρεπε να φορολογηθεί. Εξαιτίας αυτού του φόρου, τον οποίο πλήρωναν όλοι οι έμποροι, ο Βεσπασιανός επικρίθηκε αυστηρά. Επικρίθηκε ακόμη και από τον γιο του Τίτο. Ο αυτοκράτορας, ο οποίος εξήγησε στον γιο του ότι οι τουαλέτες μπορεί να είχαν δυσάρεστες οσμές αλλά αυτό δεν ίσχυε για τα χρήματα που απέφεραν στα ταμεία του κράτους, κόλλησε στη μύτη του Τίτου μια χούφτα αστραφτερά χρυσά νομίσματα και τον παρακάλεσε να τα μυρίσει.

images (1)

Εκείνη τη στιγμή ο Βεσπασιανός είπε την ιστορική φράση (σύμφωνα με πολλές πηγές), στον γιο του, «pecunia non olet», δηλαδή «Το χρήμα δεν βρωμάει».

Περασαν   αρκετοί αιώνες και συνέβησαν αλλαγές στην ιστορία ώσπου φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή, όπου είναι ευρέως αποδεκτό ως τρόπος πληρωμής . Ο ρόλος του  όμως  στη ζωή μας δεν σταματά εκεί…

Τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν παρουσιάσει και καθημερινά μας παρουσιάζουν   το χρήμα ως το μοναδικό δρόμο της ευτυχίας. Βλέποντας τη ζωή κάποιων διάσημων  ανθρώπων επιθυμούμε και μεις μια ζωή στα πλούτη και τη χλιδή .Και ποιος δε θα θελε βέβαια ;Επίσης ,στην ηλικία της εφηβείας ,ειδικά σε αυτήν την εποχή που βομβαρδιζόμαστε από ερεθίσματα κυρίως διαδικτυακά ,οι έφηβοι αρχίζουν να αποκτούν όνειρα με σκοπό να κερδίσουν χρήματα .Τα περισσότερα πράγματα γύρω μας επιτυγχάνονται με τα λεφτά . Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο κόσμος μας δυστυχώς ή ευτυχώς . Ο άνθρωπος έχει την τάση να θέλει να αποκτά συνέχεια και άλλα αγαθά ,ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από την πείνα και άλλα προβλήματα.Πόσο καιρό θα το ανεχτούμε αυτό;

images

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Έτσι και αλλιώς η ζωή είναι για να μαθαίνουμε. Εξάλλου σε μια άλλη εποχή μπορεί να καταργηθεί η χρήση του  και να βρεθεί κάτι άλλο  που θα έχει περισσότερη «αξία».

ΜΑΡΙΝΑ ΤΑΧΤΣΗ

Top