Κακοποίηση ζώων

images1 Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά. Επισημαίνεται επίσης, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της παρατεταμένης ή μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους.Ευρύτερα δε, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, παθητική κακοποίηση υφίστανται τα ζώα εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού τους και της καταστροφής των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αιτίες, που έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση χιλιάδων ειδών του ζωικού βασιλείου και αρκετές ακόμα χιλιάδες από αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Επίσης κακοποίηση είναι η πρόκληση της βλάβης ή βασανισμού για οικονομικό όφελος (άλογα κούρσας σε ιπποδρομιακά στοιχήματα, κυνοδρομίες, κυνομαχίες, κοκορομαχίες, θανάτωση των ζώων για τροφή ή για τη γούνα τους). Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το βαθμό σκληρότητας που σχετίζονται με συγκεκριμένες μεθόδους σφαγής τους, με σκοπό την τροφή, την ένδυση, την εκτροφή τους για ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την έρευνα.

 Η κακοποίηση των ζώων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο βίαιης συμπεριφοράς του ατόμου, η οποία συνδέεται άμεσα με την κατάχρηση εξουσίας,την ψυχασθένεια και το σαδισμό.

κατάλογος

Η στείρωση του ζώου καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση ειδικού με σκοπό θεραπευτικό ή ανθρωπιστικό, δεν εκλαμβάνεται ως ακρωτηριασμός.

Αν η περιοχή που βρίσκεται το ζώο είναι μακριά από τον τόπο κατοικία μας ή την έδρα του φιλοζωικού σωματείου:

 1. Παίρνουμε τηλέφωνο στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, που έγινε ή γίνεται το έγκλημα, και ζητάμε ευγενικά αλλά με δυναμικό τρόπο να πάνε να ελέγξουν την καταγγελία.

2. Ταυτόχρονα τους στέλνουμε με φαξ και μια επιστολή, (προσαρμοσμένη στα δεδομένα κάθε καταγγελίας), στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα το τι ζητάμε να κάνουν, δηλαδή το να τηρηθούν οι νομικές διατάξεις για την ευζωία του ζώου, τους οποίους και αναφέρουμε στην επιστολή (φαγητό, νερό, στέγη κ.τ.λ.).

3. Παρακολουθούμε ΣΤΕΝΑ την εξέλιξη της υπόθεσης παίρνοντας τηλέφωνα στο Αστυνομικό Τμήμα μέχρι να έχουμε απάντηση. Ο χειρισμός της υπόθεσης στη συνέχεια είναι ανάλογος με αυτά που θα μας πει η Αστυνομία σχετικά με τα όσα διαπίστωσε. Αν κάποιος δεν βγάζει άκρη με τις αστυνομικές αρχές επικοινωνεί με την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στο email: pfpomospondia@gmail.com για να λάβει οδηγίες για τα περαιτέρω.

Αθανασόπουλος

Σταυρουδής

 

Top