Εργαλεία και μηχανές

images 1

Ο άνθρωπος έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο στον τομέα της τεχνολογίας . Παλιά τα έκανε όλα μόνος του, από το να κυνηγάει μέχρι και να μαγειρεύει. Σιγά σιγά όμως η σωματική του δύναμη δεν έφτανε για τις εργασίες του και γι΄αυτό αναγκάστηκε να επινοήσει διάφορα εργαλεία. Τα πρώτα εργαλεία τα κατασκεύασε από υλικά που έβρισκε στο περιβάλλον του, δηλαδή κλαδιά, πέτρες και ρόπαλα. Αργότερα έκανε εργαλεία για να πιάνει πιο εύκολα τα θηράματά του. Τα εργαλεία αυτά ήταν πέτρινα βέλη, αγκίστρια κλπ. Στην συνέχεια (στην εποχή του χαλκού) ο άνθρωπος ανακάλυψε τη μεταλλουργία και άρχισε να φτιάχνει εργαλεία από χαλκό και σίδερο.

Στα αρχαία ελληνικά χρόνια, οι άνθρωποι έφτιαξαν πιο σύνθετους μηχανισμούς (όπως ο υπολογιστής των αντικυθήρων). Για τους μηχανισμούς αυτούς, όμως, δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Γνωρίζουμε πάντως πως στον Μεσαίωνα κατασκευάστηκαν πολλές μηχανές για να διαχειριστούν οι άνθρωποι την ενέργεια, όπως οι νερόμυλοι και οι ανεμόμυλοι.

index

Στις μέρες μας οι μηχανές έχουν γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκες. Τώρα πλέον χρησιμοποιούμε ρομποτικά συστήματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Μάλιστα ,σε πολλές περιπτώσεις οι μηχανές έχουν αντικαταστήσει τον άνθρωπο.

Ελένη Μπαράκου

 

 

Top