Το γέλιο δίνει ζωή.

Έχετε παρατηρήσει πως όταν γελάτε το πρόσωπό σας δείχνει ομορφότερο και νεότερο;

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι ο άνθρωπος είναι «ζώον γελαστικόν» και έτσι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όντα. Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι το γέλιο αποτελεί ένα μέσο ανώδυνης κάθαρσης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Το γέλιο, συχνά, συνιστά αντικείμενο ερευνών σε μεγάλα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Παρόλο που η ευεργετική του σημασία για τον άνθρωπο αποδείχθηκε επιστημονικά πριν μερικές δεκαετίες, οι διάφορες φυλές ιθαγενών Ινδιάνων και όχι μόνο υποστήριζαν ότι το γέλιο αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο εδώ και αιώνες.
Αποτέλεσμα εικόνας για LAUGH
Οι 10 ιδιότητες του γέλιου:

* Bοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση. Mάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθηθούν οι ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

* Εχει παυσίπονη δράση, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού. Παράλληλα, το στιγμιαίο γέλιο λειτουργεί ως κατευναστικό του πόνου, επειδή χρησιμοποιεί τα ίδια νευρωνικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά του ερεθίσματος πόνου στον εγκέφαλο. Επομένως, αυτή η «παρεμβολή» λειτουργεί ως στιγμιαίο αναλγητικό.
* Επουλώνει πιο γρήγορα τις πληγές. Μια κωμωδία στο DVD-player μπορεί να κλείσει ακόμα και τις πληγές μας πιο γρήγορα. Ο λόγος – εξηγούν οι ειδικοί – είναι ότι με το γέλιο τραντάζεται το σώμα και ανεβοκατεβαίνει κάπως απότομα το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να τονώνεται αυτομάτως η κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα μέλη μας. Η τόνωση της κυκλοφορίας με τη σειρά της επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

* Tονώνει το αναπνευστικό μας, αφού «βαθαίνει» την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Οταν γελάμε, ο αέρας μέσα στους πνεύμονες κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

* Κινεί το διάφραγμα και έτσι γίνεται ένα εσωτερικό μασάζ σε όλη τη σπλαχνική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα και να μειώνονται συμπτώματα αεροφαγίας, δυσπεψίας κ.λπ.

* Eπιτυγχάνει καλύτερη οξυγόνωση στους μυς του προσώπου.

* Kαταπολεμά το στρες ενεργοποιώντας την έκκριση ενδορφινών (ορμονών της χαράς) και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης (ορμονών του στρες).

* Κάνει τους άλλους πιο ανοιχτούς. Εάν θέλετε κάποιος να ανοιχτεί απέναντί σας, απλώς κάντε τον να γελάσει. Οι άνθρωποι που μοιράζονται στιγμές γέλιου και χαράς είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν πιο προσωπικές πληροφορίες στους άλλους, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, όταν το πράττουν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ύστερα από σχετικά πειράματα βρετανοί ερευνητές.

* Καίει θερμίδες. Το να ξεσπάτε σε γέλια φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων με το γρήγορο περπάτημα. Η δρ Helen Pilcher, κωμικός με διδακτορικό στη βιολογία, μελέτησε τις έρευνες που υπάρχουν σχετικά με το γέλιο και τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το δυνατό και ανεξέλεγκτο γέλιο μπορεί να «κάψει» ακόμα και 120 θερμίδες την ώρα, όσες δηλαδή θα καίγατε αν περπατούσατε σε μέτρια ένταση. Τέλος, μέσα από την έρευνα φάνηκε ότι μια ομάδα μυών (έσω λοξός κοιλιακός), που είναι σημαντική για τη δημιουργία του πολυπόθητου «six pack», ενεργοποιείται περισσότερο από το δυνατό γέλιο παρά από τα γνωστά «ροκανίσματα».

* Ενισχύει τη μάθηση. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χιούμορ βοηθά τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν πιο εύκολα νέα πράγματα. Ο λόγος για τον οποίο το γέλιο ενισχύει τη μάθηση δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές προτείνουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία των παιδιών, με την έννοια ότι τα πιο γελαστά παιδιά είναι και ανοιχτά και πρόθυμα να εμπλακούν με επιτυχία σε ένα νέο έργο. Η δεύτερη βασίζεται στη χημεία του εγκεφάλου και υποστηρίζει ότι η ντοπαμίνη που αυξάνεται χάρη στο γέλιο ενισχύει την ικανότητα μάθησης.

Βάλτε γέλιο στη ζωή σας. Μην αφήσετε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.Μην το αναβάλλετε άλλο.Και καλά γέλια!!!

Πηγές:

http://www.vita.gr/mindandbody/article/36085/to-gelio-einai-o-eswterikos-mas-giatros/

https://frapress.gr/2016/11/giati-to-gelio-ke-i-zoi-pane-paketo/

 ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Top