Μπακλαβάς
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1/2 κιλό καρύδια
- 100γρ. φρυγανιά τριμμένη (3-4 κ.σ.)
- 1/2 λεμόνι το ξύσμα
- 1 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- Σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 1/2
- κούπα νερό
- 1 βανίλια
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1κ.σ. γλυκόζη
- 1/2 λεμόνι το χυμό (προς το τέλος)
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ (χοντροαλεσμένα) ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο βουτυρώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε ένα φύλλο, αν περισσεύει από τη μια πλευρά το γυρίζουμε προς τα μέσα και βουτυρώνουμε και αυτό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Το ίδιο κάνουμε σε όλα φύλλα (μια από δεξιά, μια από αριστερά στρώνουμε το φύλλο και αυτό που περισσεύει το γυρνάμε)στο τρίτο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε και ρίξουμε τη ζάχαρη, ρίχνουμε και μια χούφτα από το μείγμα.
Συνεχίζουμε ένα ένα φύλλο σε στρώσεις να βουτυρώνουμε και να ρίχνουμε από το μείγμα.
Κόβουμε τα τελευταία τρία φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (αν έχουμε πιο μεγάλο ταψί τα βάζουμε κανονιά) και τα τοποθετούμε και αυτά σε στρώσεις με μείγμα.
- Το βούτυρο δεν το απλώνουμε με το πινέλο αλλά το ραντίζουμε.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη ενδιάμεσα στα φύλλα για να γίνουν πιο τραγανά.
- Αν δούμε ότι στη μια ώρα θέλει κι άλλο ψήσιμο ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
- Το σιρόπι δεν το ανακατεύουμε όταν βράζει
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.