Μελομακάρονα

3aea23c949f0a259cb0cd1960445c5a5_L
3aea23c949f0a259cb0cd1960445c5a5_LΥλικά
  Για το σιρόπι
•500 γρ. νερό
•800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
•150 γρ. μέλι
•3 στικ κανέλα
•3 γαρίφαλα
•1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
•400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
•400 γρ. σπορέλαιο
•180 γρ. ελαιόλαδο
•50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα μαγειρικήξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
    Για το σερβίρισμα
μέλι και καρίδια
                     Εκτέλεση
•Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
•Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
•Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
•Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
•Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
•Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
•Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
•Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. •Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και
μέλι καρύδια
                    Συμβουλή
 
        Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!
Γιώργος Α.

Σχολιάστε

Top