ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ

                                     Στιγμιότυπο 2021-11-07, 17.46.20

ΥΛΙΚΑ

  • 16 φύλλα κρούστας
  • 100ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη στον τρίφτη
  • 3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • 100 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  • 1 βανίλια
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα

Για το σερβίρισμα 

  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζουμε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 20 λεπτά.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά το μίγμα της γέμισης και κρατάμε κατά μέρος το ζωμό.

Λαδώνουμε ένα ταψί 26×38 εκ, με ένα πινέλο.

Λαδώνουμε τα φύλλα κρούστας ένα ένα.

Παίρνουμε ένα λαδωμένο φύλλο και απλώνουμε στη μία άκρη του, κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση.

Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το τοποθετούμε στο ταψί, σχηματίζοντας σαλίγκαρο.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε την πίτα με το ζωμό που έχουμε κρατήσει από το στράγγισμα της γέμισης και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.

Γιώργος Π.

Σχολιάστε

Top