ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

8Υλικά:

  • 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κούπας βούτυρο
  • 1½ κουταλάκι  σόδα
  • 1 κουταλάκι κρεμόριο
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 1½ κούπας γάλα
  • 3 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού (για το άλειμμα)
  • 1½ κούπας ζάχαρη
  • Λίγη βανίλια

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κόβουμε μέσα το βούτυρο σε κομματάκια.
  • Τα τρίβουμε με τα δάχτυλα το αλεύρι με το βούτυρο.
  • Διαλύουμε τη σόδα και το κρεμόριο στο κονιάκ.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το γάλα με τη βανίλια, τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα ρίχνουμε μαζί με τη διαλυμένη σόδα και το κρεμόριο στο μίγμα του αλευριού και ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Προσοχή, δε πρέπει να την παραζυμώσουμε.
  • Βάζουμε την ζύμη σε ένα ταψάκι με διάμετρο 30εκ., στρωμένο με λαδόχαρτο και βουτυρωμένο.
  • Βάζουμε το νόμισμα μέσα στη ζύμη.
  • Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το κροκάδι χτυπημένο με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180°C για 30’-35‘, να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Συμεών Παυλίδης

Σχολιάστε

Top