«9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Γλώσσα… μια λέξη τόσο απλή, αλλά τόσο δυνατή! Η γλώσσα είναι σημαντικό στοιχείο κάθε λαού, καθώς σε αυτή βασίζονται πολλοί παράγοντες, όπως η ιστορία και ο πολιτισμός του. Μία σημαντική γλώσσα για την ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού είναι η ελληνική γλώσσα. Πολλές άλλες γλώσσες βασίζονται στην ελληνική ή έχουν Screenshot_5πάρει στοιχεία της. Καθώς λοιπόν οι περισσότερες γλώσσες στον κόσμο είναι «ημι-ελληνικές», θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε την ελληνική γλώσσα ως «Μητέρα των γλωσσών».

Η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» εορτάζεται κάθε χρόνο στις εννιά Φεβρουαρίου, την ημέρα μνήμης, δηλαδή, του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας. Ονομάζεται παγκόσμια, διότι η συμβολή της ελληνικής γλώσσας δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο! Η αξία της είναι ανεκτίμητη, καθώς μιλιέται αδιάκοπα εδώ και σαράντα αιώνες! Στην ελληνική γλώσσα έχουν γραφτεί έργα πολλών σπουδαίων φιλοσόφων, ποιητών και συγγραφέων, όπως του Ομήρου και του Αισχύλου. Ακόμα, ο πλούτος της είναι τεράστιος και η ακρίβειά της μεγάλη, καθώς αποτελείται από πληθώρα λέξεων. Στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν, επίσης, τα σημαντικότερα κείμενα του Χριστιανισμού, ώστε να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο. Επομένως, το έργο της πλούσιας αυτής γλώσσας, είναι κοινωφελές, έχοντας προσφέρει σημαντικά επιτεύγματα σε όλο τον κόσμο!

Ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η προώθησή της σε όλον τον κόσμο και τις μεταγενέστερες γενιές. Screenshot_6Η επιβίωσή της είναι πολύ σημαντική για όλους, καθώς είναι μια από τις σημαντικότερες και μακροβιότερες γλώσσες στον κόσμο. Απειλή για την ελληνική γλώσσα αποτελεί η γλώσσα των νέων, της οποίας η ποιότητα είναι χαμηλή και δεν έχει καμία σχέση με τον πλούτο της ελληνικής. Η νέα αυτή γλώσσα, αν και είναι βασισμένη στην ελληνική, είναι επηρεασμένη από τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Είναι γεμάτη ξενισμούς και βωμολοχίες. Το γεγονός ότι η γλώσσα μας περνάει κρίση, πρέπει να μας προβληματίσει. Η ανθρωπότητα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τν αφανισμό μιας τόσο ανεκτίμητης γλώσσας. Η προώθηση λοιπόν, της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για τη συντήρησή της.

Η γλώσσα μας είναι ένα υπερπολύτιμο στοιχείο της ελληνικότητας. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε κρίση πρέπει να μας κάνει πιο δραστήριους, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξαφάνισής της. Η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» είναι μια σπουδαία ημέρα, η οποία μας δίνει το κίνητρο να ασχοληθούμε και να έρθουμε πιο κοντά μαζί της, γνωρίζοντάς την καλύτερα.

Ιουλία Σοκολάκη (Α4)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης