ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

( 1 δόση = 80 κομμάτια )

ΥΛΙΚΑ:

4 ποτήρια νερού λάδι ( 2 ελαιόλαδο + 2 καλαμποκέλαιο)  (1)
1 ποτήρι νερού ζάχαρη  (2)
1 ποτήρι κρασιού μπίρα (3)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ (4)
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
2 – 3 κιλά αλεύρι μαλακό (όσο χρειαστεί )
1,5 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 ποτήρι νερού  χυμό πορτοκάλι  (5)
1/2 ποτήρι νερού χυμό μανταρίνι (6)
ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού  (7)
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
2 ποτήρια νερού μέλι ανθέων
4 ποτήρια  νερού ζάχαρη 
4 ποτήρια νερό
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε τα υλικά από το (1)- (7) μαζί. Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με το αλεύρι  και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο υγρό μίγμα , ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια. Δεν βάζουμε όλο το αλεύρι, μόνο όσο πάρει η ζύμη.
Δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα , μόνο ώσπου να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
Κόβουμε τα μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί .Ψήνουμε για 1/2 ώρα ή  3/4  , στον αέρα, στους 150 βαθμούς C .
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι. Αφού ποτίσουν με σιρόπι, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα.