( 1 δόση = 80 κομμάτια )
ΥΛΙΚΑ:
4 ποτήρια νερού λάδι ( 2 ελαιόλαδο + 2 καλαμποκέλαιο) (1) 1 ποτήρι νερού ζάχαρη (2) 1 ποτήρι κρασιού μπίρα (3) 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ (4) 1 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι γαρύφαλλο 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι σόδα 1 κουταλάκι αλάτι 2 – 3 κιλά αλεύρι μαλακό (όσο χρειαστεί ) 1,5 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι (5) 1/2 ποτήρι νερού χυμό μανταρίνι (6) ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού (7) ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 2 ποτήρια νερού μέλι ανθέων 4 ποτήρια νερού ζάχαρη 4 ποτήρια νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε τα υλικά από το (1)- (7) μαζί. Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο υγρό μίγμα , ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια. Δεν βάζουμε όλο το αλεύρι, μόνο όσο πάρει η ζύμη. Δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα , μόνο ώσπου να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Κόβουμε τα μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί .Ψήνουμε για 1/2 ώρα ή 3/4 , στον αέρα, στους 150 βαθμούς C . Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι. Αφού ποτίσουν με σιρόπι, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα.
