Διατροφή και εφηβεία

pexels-ella-olsson-1640775

Στις μέρες μας παρατηρείται, δυστυχώς, το φαινόμενο οι έφηβοι να τρέφονται με τροφές χαμηλής διατροφικής αξίας. Όμως, κατά την εφηβική ηλικία η υγιεινή διατροφή θέτει θεμέλια για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών και την σωστή ανάπτυξη των νέων.

Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε στην Ελλάδα μεγάλα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας. Συνηθίζεται από τους έφηβους να παραλείπουν γεύματα, να μην προτιμάνε το σπιτικό φαγητό και τα ελάχιστα γεύματα που λαμβάνουν να είναι πλούσια σε «κακά» λιπαρά, συντηρητικά και να μη διαθέτουν πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Σε αρκετές περιπτώσεις λόγω της έντονης δραστηριότητας που έχουνε οι περισσότεροι έφηβοι δεν βάζουν βάρος, αλλά λαμβάνουν «καινές» θερμίδες και οι ιατρικές μικροβιολογικές τους εξετάσεις δε δείχνουν τις ενδεδειγμένες τιμές.

Καλό είναι να ενθαρρύνουμε τους έφηβους να καταναλώνουν τρία βασικά γεύματα, δύο μικρογεύματα και αρκετό νερό. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί να αποτελείται από κατανάλωση λαχανικών και φρούτων σε καθημερινή βάση, από κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού, τυριού καθημερινά, ποικιλία δημητριακών, κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λευκού άπαχου κρέατος δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος. Στη μεσογειακή διατροφή προτείνεται και η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και αυγών. Τα όσπρια είναι απαραίτητα για τους εφήβους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το σπιτικό φαγητό και οι σαλάτες θα είναι πολύ ωφέλιμο να μαγειρεύονται με ελαιόλαδο. Οι νέοι θα ήταν καλό να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού, τα όποια υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό για τους έφηβους να γυμνάζονται σε καθημερινή βάση.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι οι γονείς θα πρέπει να υποστηρίξουν και να αποτελέσουν πρότυπο για την υιοθέτηση όλων αυτών των συνηθειών.

Α. Π. (Μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης