Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!

eukola-melomakarona-gastronomos1-610x762

Η ακόλουθη συνταγή είναι από το gastronomos.gr με κάποιες ειδικές παραλλαγές τις γιαγιάς μου, για να γίνουν τα μελομακάρονα σας ακόμα πιο λαχταριστά!

Τι θα χρειαστούμεː

· 3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

· 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

· 1 κούπα ζάχαρη

· 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

· 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

· 1/2 κούπα κονιάκ ή ρακή

· 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

· 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

· 1 κουτ. γλυκού σόδα

· 9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπιː

· 1½ κούπα νερό

· 1½ κούπα μέλι

· 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Διαδικασία

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σιρόπι

1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.

2. Αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα

1. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.

2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.

3. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.

4. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

6. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.

7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα

1. Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

Συνολικός χρόνος εκτέλεσης∶ 1 ώρα

Χρόνος ψησίματοςː 30 λεπτά

ΠΡΟΣΟΧΗ∶ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΓΑΖΕΙ 50-60 ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Η εικόνα που συνοδεύει τη συνταγή είναι από «gastronomos.gr»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης