Ώρα για Χριστούγεννα… ώρα για δώρα

ώρα για χριστούγεννα

Στην ερώτηση ποια είναι τα πιο σημαντικά άτομα της ζωής σας τι θα απαντούσατε; Η λίστα μάλλον είναι μεγάλη. Γονείς, φίλοι, παππούδες… Μία θέση όμως στον κατάλογό σας δεν θα ήταν αφιερωμένη στους αγαπημένους σας καθηγητές; Αυτούς που σας στηρίζουν, που είναι εκεί για να σας ακούσουν, αυτούς με τους οποίους έχετε μια πιο φιλική σχέση, που σας προσφέρουν τη μέγιστη ευεργεσία χαρίζοντάς σας ένα ωραιότατο κενό όταν λείπουν… :Ρ

Δεν θα θέλατε λοιπόν να ευχαριστήσετε αυτά τα πολύ σημαντικά άτομα χαρίζοντάς τους τα Χριστούγεννα ένα ξεχωριστό δώρο; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ και (ελπίζουμε ότι) θα βοηθήσουμε!

 Η πολυαριθμότερη ειδικότητα των σχολείων (for better or for worse) είναι βέβαια οι φιλόλογοι που μας φροντίζουν να μας μαγεύουν με τις καινούριες λέξεις που μας μαθαίνουν. Γιατί να μη γίνει το αντίστροφο για μια φορά; Τι σημαίνει αυτό; Να καταπλήξουν οι μαθητές τους  τις φιλολόγους τους με τα ευφάνταστα δώρα τους.

Ο/Η αγαπημένος/η σας φιλόλογος διδάσκει λογοτεχνία;

Γιατί όχι; Ωραιότατο μάθημα είναι και διευρύνει και την φαντασία μας. Τη διευρύνει σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σκεφτήκαμε για δώρο να τους προσφέρουμε μια βιβλιοθήκη… όχι όμως οποιαδήποτε βιβλιοθήκη αλλά μία που να καλύπτει όλους τους τοίχους από πάνω ως κάτω, το ταβάνι, τις εσωτερικές επιφάνειες της ντουλάπας, το πατάρι πάνω από το WC, την αποθήκη και το πάρκινγκ. Ε μια τέτοια βιβλιοθήκη θα χωράει όλα τα βιβλία που οι αγαπητές φιλόλογοι θεωρούν αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχει διαβάσει μέχρι το τέλος της ζωής τους όποιος θέλει να θεωρείται έστω και στοιχειωδώς καλλιεργημένος.

 

Μήπως προτιμά την αρχαία ελληνική γλώσσα;

Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση το χρησιμότερο δώρο είναι… ένα μαγικό ραβδί. Μόνο με τη χρήση αυτού του εργαλείου θα καταφέρουν στις περιορισμένες διδακτικές ώρες να μεταδώσουν στους μαθητές τους τόσες πολλές πληροφορίες όπως την “πολύ εύκολη”

γ’ κλίση, την ευκτική φωνή και άλλες τέτοια υπέροχα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. (Ομολογουμένως, το ραβδί θα έκανε και τη δική μας ζωή πιο απλή). Για να επανέλθουμε όμως στην θλιβερή πραγματικότητα κι επειδή μαγικά ραβδιά -προς μεγάλη λύπη όλων μας- δεν υπάρχουν, το αμέσως επόμενο κατάλληλο αντικείμενο για να τους δωρίσετε είναι ένα βιβλίο με ρητά φράσεις σπουδαίων Ελλήνων και Λατίνων: ξέρετε αυτά τα “γελά μωρός καν τι μη γελοίο η” “o tempora o mores” κι άλλα τέτοια που τους αρέσουν.

 

Είναι ο φιλόλογος λάτρης των νέων ελληνικών;

Ακόμη καλύτερα! Θα μπορείτε να συνεννοηθείτε σε μια πολύ λιτή γλώσσα από αυτή των προγόνων μας. Επειδή λοιπόν αγαπάμε τόσο πολύ τους καθηγητές μας, καταλήξαμε ότι το πιο χρήσιμο για αυτούς απόκτημα θα ήταν ένα κερί χαλαρωτικής λεβάντας ή μία κούπα τίλιο για να αντέξουν και να περνούν ήρεμα την μέρα τους παρά τα ορθογραφικά λάθη των μαθητών.

 

Μήπως προτιμούν τα αρχαία έπη;

Ε, εδώ μία είναι η λύση! Μία μινιατούρα περικεφαλαία για να την έχουν στην βιτρίνα τους και να σας θυμούνται κάθε φορά που την βλέπουν- αν τη χαρίσετε σε φυσικό μέγεθος, μπορούν και να τη φορούν για να προστατεύονται από τις αναλύσεις μας για το ήθος των επικών ηρώων.

 

Τι έμεινε; Η ιστορία!

Ένα εισιτήριο για ταξίδι αλέ ρετούρ στο χρόνο θα τους άρεσε πολύ. Είπαμε όμως μαγεία δεν υπάρχει, οπότε ας τους χαρίσετε ένα εγχειρίδιο με insider tips για να εντοπίζουν με ευκολία όσους προσπαθούν με σκονάκια να ανταποκριθούν στην απαίτησή να θυμόμαστε μέρη, μάχες, ορισμούς, πληροφορίες, ονόματα, ημερομηνίες, αίτια, γεγονότα, συνέπειες. Χμμμ… μάλλον όχι καλή ιδέα ε; Πάντως είναι σίγουρο ότι πολύ θα το ήθελαν και πολύ θα το εκτιμούσαν ένα τέτοιο δώρο.

 

Περνώντας τώρα στους καθηγητές που διδάσκουν τις ξένες γλώσσες στο σχολείο σας (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), μπορείτε να κινηθείτε κλασικά αγοράζοντας για αυτούς ένα μαγνητάκι ή άλλο σουβενίρ που απεικονίζει την χώρα της οποίας τη γλώσσα σας μαθαίνουν. Πρωτότυπο δώρο δεν το λες, γι’ αυτό και ίσως να εκτιμούσαν ακόμη περισσότερο μία σπεσιαλιτέ της χώρας εκείνης! Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ένα πιο νόστιμο δώρο από ένα απλό αναμνηστικό.

 

Ο αγαπημένος σας καθηγητής σας διδάσκει μαθηματικά;

Και για εδώ σας έχουμε την λύση! Κατά τη γνώμη μας το πιο βολικό εργαλείο για την δουλειά τους είναι ένα κομπιουτεράκι! Δεν θα το χρησιμοποιήσει βεβαίως-βεβαίως για απλές πράξεις όπως 1+1, αλλά, όταν έχει να αντιμετωπίσει αριθμούς όπως η ρίζα του 366572354435465763424345664, ε εκεί μάλλον θα του χρειαστεί το κομπιουτεράκι. Το θέμα είναι γιατί να θέλει κάποιος να ξέρει τη ρίζα του 366572354435465763424345664.

 

Είναι ο καθηγητής σας αφοσιωμένος στη διδασκαλία της φυσικής;

Το τηλεσκόπιο είναι το ιδανικό δώρο! Ένα τηλεσκόπιο που θα φτάνει και στον πιο μακρινό άγνωστο γαλαξία. Ένα τηλεσκόπιο που θα καλύπτει 1.000.000 χιλιόμετρα απόσταση. Απόσταση ίση με αυτή που θα ήταν ικανοί να τρέξουν οι μαθητές με σκοπό να μην ακούσουν για τους (απλούς για αυτούς) νόμους τους φυσικής.

 

Καθηγητής λάτρης της χημείας;

Για να τον ευχαριστήσετε μπορείτε να του προσφέρετε έναν μικρό φορητό πυροσβεστήρα για να προλαβαίνει τις μικρές ή και μεγαλύτερες καταστροφές που κάνουν οι μαθητές, όταν εκτελούν πειράματα! (Όλοι ξέρουμε ότι παιδιά και χημικά δεν πάνε μαζί…)

Είναι η τεχνολογία ένα από τα μαθήματα που απολαμβάνετε;

Τότε στον καθηγητή ή την καθηγήτριά σας ένα συμβολικό δώρο θα ήταν ένα κουτί με τουβλάκια lego. Εκτός από το να ζητούν από τους μαθητές να κατασκευάσουν ένα αντικείμενο που θα επιλέξουν, τώρα θα έρθει και η δική τους σειρά να βγάλουν το παιδί από μέσα τους και να κατασκευάσουν ό,τι φανταστούν. Ακόμη πιο καλό θα ήταν αν προτιμούσατε και τη σειρά lego “architecture” για να ταιριάζει περισσότερο στο μάθημά τους!

 

Ο πιο αγαπητός σας καθηγητής σας προτιμά την βιολογία;

Για να κάνει πιο διαδραστικό το μάθημά του, μπορείτε να του δώσετε ένα πρόπλασμα σκελετού. Με αυτό το απόκτημα θα μπορεί να κάνει ακόμη πιο ανατριχιαστικές τις περιγραφές του για τα εντεράκια, τα συκωτάκια και ό,τι άλλο βασίζεται σε βιολογία!

 

Διδάσκει ο αγαπημένος σας καθηγητής γεωγραφία;

Όλοι ξέρουμε πόσο μα πόσο πολύ λατρεύουν τους χάρτες. Άμα επισκεφθούμε την οικία τους, το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και για χαλί θα έχουν χάρτη! Γιατί λοιπόν να μην εμπλουτίσετε την (απέραντη) συλλογή τους; Δεν θα είναι ένας συνηθισμένος πολιτικός, γεωγραφικός ή όποιου άλλου είδους χάρτης (γιατί αλλιώς δεν θα κάναμε σωστά την δουλειά μας). Θα είναι ένας χάρτης deluxe! Θα καλύπτει από τις πιο γνωστές περιοχές μέχρι και το πιο μικρό νησί του ενός εκατοστού που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου και αριθμεί 0 κατοίκους. Πού ξέρετε; Μπορεί να θέλουν να μετακομίσουν κιόλας στο παραπάνω νησί, για να γλιτώσουν από τις πολυάριθμες ερωτήσεις των μαθητών για τον κόσμο όπως “Ποια ήταν η πρωτεύουσα του πρώην κράτους της Σουαζιλάνδης”;

 

Για τους πιο tech-maniac καθηγητές μάλλον το καλύτερο δώρο (για τους μαθητές και όχι μάλλον για τους ίδιους) θα ήταν μία στοίβα με χαλασμένα πληκτρολόγια, οθόνες, πύργους και από ό,τι άλλο οικοδομείται ένας υπολογιστής. Στην προσπάθειά τους να τα δοκιμάσουν όλα ή ακόμη χειρότερα να τα επιδιορθώσουν έχετε να χάσετε πολλές σχολικές ώρες. Αν είναι όντως υπομονετικοί και τα καταφέρουν, ενισχύστε τους την απόλαυση με ένα κόμπο από καλώδια φορτιστών! Ε τι στο καλό πια… Δεν θα έχει τελειώσει η σχολική περίοδος μέχρι να τελειώσουν και εκείνοι το ξέμπλεγμα;

Και για τους αγαπημένους καθηγητές των θρησκευτικών δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι χρήσιμο για το μάθημα τους μπορεί να ήθελαν, εμείς όμως ευχόμαστε να έχουν φέτος ιώβεια υπομονή για να αντέξουν τις θεολογικές και φιλοσοφικές μας απορίες.

Αν πάλι ο αγαπημένος σας καθηγητής είναι ταγμένος στην τέχνη της ζωγραφικής, ένα τοίχος (κανονικός ή από lego) είναι ό,τι του χρειάζεται. Για να κρεμάει τα αγαπημένα έργα των μαθητών του ή και να να χτυπά το κεφάλι του όλο απελπισία, όταν βλέπει τις ακαλαίσθητες μουντζούρες που σκαλίζουμε τις μέρες εκείνες που η έμπνευση μας εγκαταλείπει… Συμβαίνουν κι αυτά!

 

Ο καθηγητής που θα τιμήσετε με το δώρο σας διδάσκει μουσική;

Ε τότε τι πιο ιδανικό από ένα πακέτο ωτοασπίδες; Μειώστε τους τον καθημερινό πόνο που νιώθουν, όταν ακούν μια λάθος νότα σε κάποιο μουσικό όργανο ή μία παραφωνία κάπου μεταξύ των μαθητών. Κρίμα δεν είναι και αυτοί να πληρώνουν τη δική μας επιθυμία να γίνουμε superstars;

 

Αν πάλι είναι πιο fit, τι πιο κατάλληλο από μια σφυρίχτρα. Έτσι ο γυμναστής του σχολείου σας θα μπορεί να ξεσηκώνει και τους πιο απρόθυμους μαθητές που πρώτη ώρα ονειρεύονται ακόμη το κρεβατάκι τους και δε θέλουν να κουνήσουν τα ποδαράκια τους…

Αφού συμβουλευτήκατε τον οδηγό δώρων που δημιουργήσαμε για σας, είστε τώρα έτοιμοι για να προσφέρετε το κατάλληλο δώρο στον αγαπημένο σας καθηγητή και να του δώσετε χαρά. Πού ξέρετε; Μπορεί αυτή να είναι και η μόνη φορά που θα το πετύχετε κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς… Αξίζει να δοκιμάσετε!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης