Τα τρένα των Χριστουγέννων

πηγή: https://www.timeout.com/usa/things-to-do/best-winter-train-trips-in-america
πηγή: https://www.timeout.com/usa/things-to-do/best-winter-train-trips-in-america

Φέτος τα Χριστούγεννα, θα δούμε όλα τα γνωστά χριστουγεννιάτικα θεάματα: διαφημίσεις, ταινίες, στολισμένα δέντρα και χίλια-δυο χριστουγεννιάτικα events, όλα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, πέρα από την θεματολογία.Τι θα λέγαετ όμως αν σας έλεγα ότι υπάρχει μία ακόμα κοινή λεπτομέρεια που συνήθως προσπερνάμε; Που κάθεται κάθε χρόνο σε μια γωνία, περιμένοντας κάποιον να την αντιμετωπίσει σαν το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων που είναι… Φυσικά μιλάω για τα τραίνα, τα underdogs της γιορτινής περιόδου.

Τα τρένα βρίσκονται παντού κάθε Δεκέμβρη και ας μην το καταλαβαίνουμε. Δε με πιστεύετε; Ψάξτε μέσα στις κούτες με τα στολίδια σας και σίγουρα θα βρείτε τουλάχιστον ένα τρένο. Δείτε οτιδήποτε είναι στην τηλεόραση και έχει σχέση με τα  Χριστούγεννα -από διαφημίσεις και εορταστικά αφιερώματα έως σειρές και ταινίες- και μετρήστε πόσα τρένα θα δείτε. Μπορείτε να πάτε σε ένα από όλα αυτά τα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα και θα βρείτε ένα τρένο στα πρώτα 5 λεπτά που θα είστε εκεί. Ακόμη και το πάρκο στην πλατεία Κοραή, δίπλα από το σχολείο μας, έχει 2 τρένα.

Τρένο στο «The Christmas Factory» πηγή: https://thechristmasfactory.gr/το-πάρκο

 

‘Ομως, από πού ξεκίνησε αυτή η σύνδεση; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η επικρατέστερη από αυτές είναι ότι τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα τρένων, που είχαν κάνει θραύση όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά, έπαιρναν τα πρωτεία σε κάθε γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη. Οπότε, όταν τα παιδιά ξύπναγαν το πρωί των Χριστουγέννων και άνοιγαν το νέο τους τρένο -που συνήθως είχε ράγες που έφταναν για μόνο έναν απλό κύκλο-, η πρώτη τους σκέψη ήταν να το στήσουν γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Έτσι, πολλά παιδιά μεγάλωσαν με ένα τρένο γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, και από γενιά σε γενιά προχώρησαν την παράδοση.

Μία δεύτερη θεωρία, είναι ότι αφού το τρένο ήταν το κυριότερο μέσο μεταφοράς για πολύ καιρό, πολύ άνθρωποι βασίζονταν σε αυτό για να επισκεφτούν την οικογένεια τους τα Χριστούγεννα. Επιπλέον, το ταξίδι με τρένο έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο παίρνει σήμερα, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να περνούν πολλές μέρες μέσα σε ένα βαγόνι.

 Με αυτό τον τρόπο το τρένο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, για πάρα πολλούς ανθρώπους. Τώρα λοιπόν, κάθε φορά που βλέπουμε ένα τρένο να γυρίζει κάτω από ένα στολισμένο δέντρο, ίσως σκεφτόμαστε ότι γινόμαστε κι εμείς κρίκος της αλυσίδας που συνδέει αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων με τις προηγούμενες γενιές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης