«Σβήσε τα λαμπάκια!»

20935-xristoygenna-oikonomia-590_b

Τα Χριστούγεννα τα έχουμε συνδέσει με δέντρα στολίδια φώτα και λαμπάκια δώρα γλυκά πολύ φαγητό φωνές και χαρά, όμως αυτή τη στιγμή ο πλανήτης βρίσκεται στην ακμή μιας ενεργειακής κρίσης που όσο περισσότερη οικονομία κάνουμε και όσα περισσότερα φώτα σβήνουμε τόσο το καλύτερο για τον πλανήτη αλλά και για την τσέπη κάθε καταναλωτή.

 

Τα λαμπάκια στους δρόμους της πόλης  θυμίζουν σε όλους το πνεύμα τον Χριστουγέννων, αξίζει όμως όλη αυτή η σπατάλη ενέργειας; Η αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι μεγάλη, παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο η πόλη να πέσει στο σκοτάδι τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου και να μεταμορφωθούμε όλοι στον σκρουτζ μακ ντακ. Πολλά κράτη έχουν κάνει προσπάθειες να μειώσουν την τιμή και τις συνέπειες που θα έρθουν τον καινούριο χρόνο αν τα φωτάκια χρησιμοποιηθούν όπως όλες τις άλλες χρονιές. Πολλές χώρες ανέβαλλαν τον στολισμό τους ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύουν τόσα χρήματα όμως μετά την νέα τεχνολογία led η οποία καίει κατά 65% λιγότερο ρεύμα έχει μειωθεί η περιβαλλοντολογική καταστροφή αλλά και η οικονομική κρίση των γιορτών κάνοντας τον στολισμό κάθε περιοχής και πάλι εφικτό. Στην Ελλάδα με την αλλαγή  45.666 φώτων από συμβατικά σε «οικονομικά» led λαμπάκια εκτιμάται ότι υπάρχει εξοικονόμηση  πόρων ύψους 3,8 εκ ευρώ ετησίως σε σύγκριση με τα 7 εκ που  πληρώνει συνήθως ο δήμος Αθηνών.

Όμως η ενεργειακή κρίση εκτός από το ρεύμα επηρεάζει και η θέρμανση καθώς η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αέριο είναι αυτές που αυξήθηκαν περισσότερο. Έτσι δημιουργείται το δίλημμα θέρμανση για να ζεσταίνεσαι ή στολίδια και λαμπιόνια για να χαίρεσαι? Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν θέρμανση ακόμα και για ξύλα τζακιού χωρίς να συζητούν για φωτάκια, οπότε τώρα με τις αυξήσεις τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στα σκοτεινά. Αλλά γιατί να μας παίρνει από κάτω; Εξάλλου γιορτές έχουμε. Είναι μία δύσκολη χρονιά και δεν χρειάζεται να τα περάσουμε όσο τα άλλα χρονιά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στολίδια από άλλες χρονιές ή από δεύτερο χέρι, μπορούμε να αγοράσουν κεριά που είναι πολύ πιο οικονομικά από τα λαμπάκια και να κάνουμε χειροποίητα δώρα ή αρκετά οικονομικά. Εξάλλου το νόημα των Χριστουγέννων είναι η χαρά και η προσφορά χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουμε άσκοπα σε μεγάλες εταιρείες και σε πανάκριβα δώρα επειδή η τιμή έχει την λιγότερη αξία.

Αν κάποιος έχει λίγα επιπλέον χρήματα  ή ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεται πια, μπορεί να τα προσφέρει σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη και να κάνουν αυτές τις γιορτινές μέρες πιο ευχάριστες! οι μαθητές του σχολείο μας συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης για να προσφέρουμε στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά-Καλός Ποιμήν. Κάποιοι οργανισμοί που μπορούμε να προσφέρουμε:

  • Ταβιθά, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

  • Παιδικά Χωριά SOS, προστασία παιδιών

  • Χαμόγελο του Παιδιού, προστασία παιδιών

  • Παιδιά του Δρόμου, προστασία παιδιών

  • Ένα παιδί- Ένας κόσμος, προστασία παιδιών

  • Praksis, προστασία ευπαθών ομάδων

  • Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων

  • Ομάδα ΡΕΤΟ, προστασία ατόμων που αντιμετωπίζουν εθισμό

Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει καθημερινά πολλούς συνανθρώπους μας και ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου η κατάσταση είναι κρίσιμη, όμως δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε την πιο γιορτινή και ευχάριστη περίοδο του χρόνου. Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές για εξοικονόμηση και προσπάθειες για οικονομία και από τη μεριά μας πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθάμε τους γύρω μας και να μην αλλάξει η εποχή που όλοι περιμένουν λόγω έλλειψης λίγων χρημάτων.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης