Ολυμπιακά σπορ στον πάγο

ski2

 των Άγγελου Χατζηνικολάου, Αναστάση Μπίλη και Σταμάτη Κολιαράκη

 

  • Σκέλετον

Αυτό το χειμερινό άθλημα εντάχθηκε στα Ολυμπιακά αθλήματα το 2002 και από τότε θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αθλήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτη φορά διεξήχθη στους Χειμερινούς του 1928 στην Ελβετία.

 Το άτομα άθλημα είναι πολύ απλό. Ο  αθλητής φοράει στολή και κράνος και ξαπλώνει πάνω σε μια πολύ μικρή σανίδα-έλκηθρο κατασκευασμένο από μέταλλο, να κατεβαίνει με ταχύτητα μια πίστα από  πάγο.

 

  • Ice stock Sport

Το επόμενο ομαδικό χειμερινό άθλημα είναι εξίσου εύκολο. Υπήρξε άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στη Γερμανία και στους Αγώνες του 1964 στην Αυστρία και από τότε παίζεται κάθε φορά.Το Ice stock sport είναι ένας συνδυασμός κέρλινγκ και πετάνκ. Γνωστό και ως «ice stock sport» ή  Βαυαρικό κέρλινγκ. Παίζεται σε παγωμένες επιφάνειες. Ο σκοπός είναι απλός. Οι παίκτες καλούνται να διανύσουν όση πιο μεγάλη απόσταση μπορούν με την επίπεδη μπάλα και με το στικ τους να προσπαθήσουν να πετύχουν τον στόχο στις άκρες του γηπέδου.

 

  • Υπερ Γιγαντιαία κατάβαση (Super Giant Slalom)

Αυτό το ατομικό άθλημαμε το εντυπωσιακό όνομα είναι παρόμοιο του σκι αλλά απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία και δεξιότητες από τους αθλητές. Οι αθλητές στήνονται στην άκρη μιας χιονισμένης πλαγιάς και έπειτα γλιστράνε και πανε προς τα κάτω.Οι σανίδες του Super G, όπως αποκαλείται για συντομία, είναι πιο ελαφριές από αυτές του σκι και τα sticks στα χέρια έχουν καρφιά στο κάτω μέρος. Έτσι, η ταχύτητα μπορεί χαμηλώνει εύκολα όταν χρειάζεται.

  • Κέρλινγκ (curling)

Το επόμενο άθλημα είναι το κέρλινγκ. Το κέρλινγκ είναι ένα ομαδικό άθλημα που είναι γνωστό για την πρωτοτυπία του. Οι δύο ομάδες αποτελούνται από τέσσερα άτομα. Οι δύο ομάδες σέρνουν πέτρες με λεία επιφάνεια και προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο.

Το κέρλινγκ γεννήθηκε στη Σκωτία και είναι επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1998. Από τότε έχει γίνει από τα πιο διάσημα αθλήματα σε πολλές χώρες του κόσμου.

 

  • Δίαθλο

Το ατομικό δίαθλο κατάχτηκε επισήμως στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1960. Η καταγωγή του πιστεύεται πως είναι σκανδιναβική, αφού η επιβίωση στην περιοχή αυτή στηρίζεται στο σκι, μιας και τον περισσότερο χρόνο οι σκανδιναβικές χώρες είναι καλυμμένες με χιόνι, κι επιπλέον οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με το κυνήγι. Ο αθλητής πρέπει να κατέβει έναν χιονισμένο λόφο με τον βαρύ εξοπλισμό του αλλά και μια καραμπίνα στην πλάτη που το βάρος της υπολογίζεται στα 3,5 κιλά! Έπειτα οι αθλητές προσπαθούν να χτυπήσουν έναν στόχο 50μ μακριά τους με μικρές σφαίρες. Το άθλημα αυτό στηρίζεται στην αντοχή και την ταχύτητα.Θεωρείται από τα πιό δύσκολα αθλήματα όχι μόνο των Χειμερινών Ολυμπιακών αλλά σε όλο το κόσμο!

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το αφιέρωμά μας στα χειμερινά σπορ των Ολυμπιακών Αγώνων!

ski2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης