Ζάχαρη – η «γλυκιά» απειλή

ζαχαρη

Στη σύγχρονη εποχή η ζάχαρη κατακλύζει τη διατροφή μας.Βρίσκεται σε οποιοδήποτε συστατικό ή φαγητό που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, άλλοτε σε μικρότερη και άλλοτε σε μεγαλύτερη ποσότητα. Χρησιμοποιείται όχι  μόνο ως γλυκό αλλά και ως πρόσθετο σε αλμυρές τροφές. Ωστόσο, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η συνεχής κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις  στην υγεία μας.

Η ζάχαρη συνδέεται με την ανεπιθύμητη προσθήκη βάρους, την καταστροφή μιας υγιούς  οδοντοστοιχίας και την ανάπτυξη καρδιολογικών προβλημάτων.  Σύμφωνα με  νεότερα επιστημονικά δεδομένα οι επιδράσεις της ζάχαρης επεκτείνονται και στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Ειδικότερα, η κατανάλωση ζάχαρης μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και να επηρεάσει τη μνήμη και τις γνωστικές μας ικανότητες. Τα παιδιά ως πιο επιρρεπή σε προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους μελετητές, προκειμένου να διαπιστώσουν την ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού.

Σύμφωνα με μελέτες έχουν προκύψει τα εξής :

  • Οι διατροφικές συνήθεις των μητέρων κατά τη διάρκεια της κύησης επιδρούν ως ένα βαθμό στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδία των οποίων οι γονείς  κατανάλωναν προϊόντα που περιείχαν αρκετή ποσότητα ζάχαρης είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα μνήμης, δυσκολίες στον προφορικό λόγο και στην αφομοίωση του μαθήματος σε σχέση με παιδία των οποίων οι γονείς είχαν ενταγμένες στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως φρούτα και λαχανικά.
  • Είναι δυνατό τα παιδιά να κληρονομήσουν αρκετές διατροφικές συνήθειες των γονιών, που σημαίνει ότι οι γονείς μπορεί να φέρουν κάποια ευθύνη στην πιθανή αδυναμία των παιδιών τους για μάθηση και συγκέντρωση της μνήμης. Όμως, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα εντάσσοντας στην καθημερινή διατροφή τους ενδεδειγμένες τροφές να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό τυχόν κληρονομικές επιπτώσεις.

 ζαχαρη 2

Πιο αναλυτικά ο τρόπος  και ο βαθμός επίδρασης της ζάχαρης στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών συνδέεται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ζάχαρης απελευθερώνεται στο σώμα μας κορτιζόλη. Η ορμόνη αυτή είναι γνωστή για την αγχολυτική της δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στρες να αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα και να δυσχεραίνεται η προσπάθεια συγκέντρωσης των παιδιών κατά τη διάρκεια μελέτης τους ή παρακολούθησης των σχολικών μαθημάτων. Με άλλα λόγια τα παιδιά δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τις πληροφορίες που δέχονται εκείνη τη στιγμή.

  Μια ερώτηση που συχνά υποβάλλεται : «Είναι μόνιμη η επίδραση της ζάχαρης στις γνωστικές ικανότητες του ατόμου»;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επίδραση αυτή είναι προσωρινή, καθώς το άτομο μπορεί με ορισμένες λυσιτελείς για αυτό ενέργειες να κατορθώσει να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό και να διευρύνει τις γνώσεις του. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό μακροπρόθεσμα. Τότε, το άτομο θα πρέπει με συνεχή προσπάθεια να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο την επιρροή της ζάχαρης στο εγκεφαλικό του σύστημα.

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι  ο «γλυκός εχθρός» του εγκεφάλου φέρει μεγάλη ευθύνη όχι μόνο για τα ορατά προβλήματα που προκαλεί(αύξηση βάρους), αλλά και για την αδυναμία όξυνσης του εγκεφάλου. Για αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη να ενημερωθούμε όλοι με ορθό τρόπο για τα προβλήματα που δημιουργεί η συστηματική κατανάλωσή της  και έπειτα να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε σταδιακά τη ζάχαρη αντικαθιστώντας την και εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με φυσικά σάκχαρα φρούτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://www.mynutriplan.gr/

Μπλάκος Δημήτρης,  Β3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης