Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ

images2

Φιλία σημαίνει αγαπώ τον άλλο και τον αποδέχομαι στον δικό μου χώρο με τον δικό του τρόπο και τον βοηθώ.

Ο τρόπος ζωής του καθενός από εμάς είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος , όλα μπορούμε να τα μοιραστούμε εκτός από τον τρόπο που σκεπτόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Η φιλία προϋποθέτει δυο ανεξάρτητα άτομα που βαδίζουν πλάι – πλάι στο φως με τον δικό τους τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς αλλά με κοινούς κώδικες επικοινωνίας και κουλτούρας.

Ο φίλος δεν είναι το αντικείμενο ευτυχίας μας , αλλά ένας συνοδοιπόρος στην περιπέτεια της ζωής μας.

Ο φίλος δίνει χρώμα στις επιλογές μας και όταν συμφωνεί αλλά και όταν διαφωνεί. Αγαπάμε τον φίλο μας όχι γιατί μας ανέχεται όταν είμαστε στα χάλια μας , αλλά γιατί δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας και μας θυμίζει πόσο αξίζουμε σαν μοναδικά άτομα που είμαστε.

Ας μη γελιόμαστε , όποιος στη φιλία ζητά να τον αγαπούν , δεν αγαπά ο ίδιος. Ζητά μόνιμα , αρπάζει , απαιτεί , θυμώνει και το χειρότερο πεινά.

Όποιος όμως αγαπά είναι εστιασμένος στην αφθονία δεν νιώθει αρνητικά συναισθήματα και δεν ζητά ανταλλάγματα.

Η πραγματική φιλία ζει και αφήνει τον άλλον να ζήσει χωρίς δεσμεύσεις , δεν έχει αντικείμενο εκμετάλλευσης άλλα απεναντίας προσφέρει αλόγιστα όπου το καλεί η περίσταση.

H ανιδιοτελής φιλία διακρίνεται για την αμοιβαία εμπιστοσύνη, οικειότητα , σεβασμό , κατανόηση , αγάπη , συμβατότητα , αποδοχή και επιβεβαίωση. (Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο ). Ο αληθινός φίλος δεν μας χαρίζεται , δεν κάνει εκπτώσεις. Είναι εκεί γιατί τον εμπνέει η αγάπη για επικοινωνία με γνώμονα την αυταξία μας και την ανεξαρτησία μας σαν ώριμα πνευματικά άτομα που είμαστε .Ο αληθινός φίλος δεν μας περιμένει στη γωνία με την πρώτη ματαίωση , έχει επίγνωση της αποστολής του και επειδή και αυτός ανήκει στο ανθρώπινο είδος , κατανοεί την τυχόν άρνηση από το φίλο του γνωρίζοντας και τις δικές του ανάγκες ή δυσκολίες.

Υπάρχουν βέβαια και απλές καθημερινές φιλικές σχέσεις από αξιόλογους ανθρώπους , σχέσεις καρδιάς που δεν χρειάζεται να εκτοξευτούν σε υψηλά πνευματικά επίπεδα για να στεριώσουν , αλλά παραμένουν ανθρώπινες , ζεστές με αγάπη , κατανόηση , ανταποδοτικότητα και πρωτοβουλία , άλλωστε είναι και οι πιο συνηθισμένες στον δυτικό τρόπο ζωής μας. Οι σχέσεις αυτές έχουν αμεσότητα , έχουν θάρρος , είναι ειλικρινείς στο βαθμό που δεν θίγονται σοβαρά συμφέροντα.

Το <<ΟΧΙ ενός πραγματικού φίλου είναι <<ΝΑΙ>> όσο και αν ακούγεται παράξενο και αλλόκοτο, είναι η δική μας εσωτερική φωνή ,η δική μας  απάντηση σε παρόμοια  περίπτωση >>

 

Ελένη  Ευθυμίου-Ιατρού

Ψυχίατρος –Ψυχοθεραπεύτρια

Top