Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

indexΤο όνειρό μου από μικρός ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.  Πάντα μου άρεσε να παίζω μπάλα και να βλέπω αγώνες ποδόσφαιρου στην τηλεόραση ή στα γήπεδα. Θαυμάζω τους αθλητές που έχουν φτάσει ψηλά σε αυτό το άθλημα .

Η αλήθεια είναι πως έχω επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον πατερά μου. Από μικρή ηλικία με πήγαινε στο γήπεδο για να βλέπω την αγαπημένη μου ομάδα. Ταυτόχρονα, ξεκίνησα να προπονούμαι σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία, όπου πήρα τα πρώτα μου ερεθίσματα. Ο πατέρας μου πάντα με ενίσχυε και μου έδινε συμβουλές για το πως να παίζω καλυτέρα. Επίσης, το ποδόσφαιρο μου αρέσει επειδή προσφέρει στον κόσμο συγκίνηση και ενθουσιασμό. Πολλοί φίλοι μου είναι και οι ίδιοι παίκτες μέσα σε μία ομάδα και έχω την αίσθηση ότι επηρεάζουμε θετικά ο ένας τον άλλον.

Για ποιο λόγο όμως το ποδόσφαιρο θεωρείται το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο; Τι είναι αυτό που κάνει όλο τον κόσμο να πηγαίνει στο γήπεδο κάθε Κυριακή ; Τι είναι αυτό που μας κάνει να παθιαζόμαστε με την ομάδα μας;

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα πάνω σε αυτά τα ερωτήματα κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα:

Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα και απευθύνεται στις λαϊκές τάξεις κυρίως για την ψυχαγωγία τους. Συναρπάζει και κερδίζει τα πλήθη γιατί  εδώ και δεκαετίες έχει επικρατήσει ως το άθλημα των πολλών, πλούσιων και φτωχών. Στο γήπεδο δεν έχει σημασία από που είσαι ή τι δουλειά κάνεις. Στο γήπεδο είσαι οπαδός και χαίρεσαι για την ομάδα σου, όπως όλοι.

Στο ποδόσφαιρο παίζουν σημαντικό ρόλο πολλοί παράγοντες – οι ατομικές επιδόσεις, το ομαδικό πνεύμα, η στρατηγική. Συνδυάζει αντοχή, τεχνική, δύναμη, ταχύτητα και ομαδική προσπάθεια. Επιπλέον, είναι σκληρό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αυτή η σκληρότητά του είναι που μαγνητίζει γιατί αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Την σκληρότητά της, την εκπλήρωση του στόχου μετά από προσπάθεια, τον παράγοντα της τύχης. Με αυτό τον τρόπο ο φίλαθλος ταυτίζεται με τον παίχτη και έτσι ξεχνάει τα όποια προβλήματα του και διασκεδάζει.

Επίσης, δεν είναι δύσκολο να παίξεις ποδόσφαιρο. Χρειάζεται απλό εξοπλισμό και γι’ αυτό το λόγο όλοι μπορούν να παίζουν έξω από το σπίτι τους, στην αυλή του σχολείου και στον δρόμο. Όχι μόνο με μπάλα αλλά και με κουκουνάρες, μπουκάλια και κουτάκια.  Είναι λοιπόν  λαϊκό άθλημα. Όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο μέσα από φτωχογειτονιές και εκπλήρωσαν το όνειρό τους. Άρα για πολλούς αποτελεί μία φιλοδοξία να φτάσουν τη δόξα των αθλητών αυτών.

Τέλος, το ποδόσφαιρο σέβεται την εθνικότητα όλων των ανθρώπων. Μέσα σε μια ομάδα βλέπει κανείς παίχτες από πολλές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες να συνεργάζονται από κοινού για έναν κοινό σκοπό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μας κάνει χαρούμενους όταν το παρακολουθούμε και πολύ περισσότερο όταν συμμετέχουμε σε έναν αγώνα!

 

Θανάσης Χρίστογλου

Top