Θα θέλατε να περάσετε μια μέρα σε μια γερμανική τάξη;
Θα θέλατε να περάσετε μια μέρα σε μια γερμανική τάξη;
Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι το σχολείο σε άλλες χώρες; Μέσα από αυτό το άρθρο θα μάθετε τα πάντα σχετικά με το σχολείο στη Γερμανία. Δέστε τις ζώνες σας, γιατί η μηχανή του χρόνου θα σας μεταφέρει στη γερμανική τάξη!
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού σχολείου. Καταρχάς, δεν υπάρχει πρωινή προσευχή,οπότε τα παιδιά μπαίνουν κατευθείαν στην τάξη τους. Πρέπει να προσθέσω ότι η ώρα προσέλευσης είναι στις 8:00 ακριβώς και αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Τα μαθήματα τελειώνουν στις 13:45, αλλά μπορεί να λήγουν στις 15:00 για τις μεγαλύτερες τάξεις. Οι τάξεις συμβολίζονται με αριθμούς, ανάλογα με τον αριθμό των σχολικών χρόνων. Για παράδειγμα, η Α’ Γυμνασίου ονομάζεται Έβδομη Τάξη (Siebte Klasse), η Β’ Όγδοη Τάξη (Achte Klasse) και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχουν σχολεία με 200 μαθητές, είναι πολύ πιο μεγάλα και σε πολλές περιπτώσεις ο συνολικός αριθμός των μαθητών ξεπερνά τα 1.000 παιδιά! Οι Γερμανοί μαθητές διδάσκονται σχεδόν τα ίδια μαθήματα με τους Έλληνες, με τη μεγαλύτερη εξαίρεση τα Αρχαία Ελληνικά, που δεν υπάρχουν εκεί βέβαια! Η δική μας ‘Νεοελληνική Γλώσσα’ είναι τα δικά τους ‘Γερμανικά’ (Deutsch), όπου ασχολούνται με τη μελέτη της γλώσσας τους.
Επίσης, η διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών είναι υποχρεωτική και τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά και Γαλλικά. Όσοι δεν επιθυμούν να μάθουν Γαλλικά ή κάτι άλλο επιλέγουν το μάθημα των Λατινικών, το οποίο δεν υπάρχει στο ελληνικό γυμνάσιο. Και τώρα ετοιμαστείτε για κάτι πολύ περίεργο: οι βαθμοί στη Γερμανία ξεκινούν από το ένα (1) και φτάνουν ως το έξι (6)! Όμως το άριστα, το δικό μας 20, είναι το ένα !!! Απίστευτο και όμως αληθινό! Οι μαθητές παίρνουν βαθμούς τρεις φορές το χρόνο και πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς γράφουν εξετάσεις (σας θυμίζει κάτι αυτό); Μόνο που… υπάρχουν εξετάσεις και στη Γυμναστική! Όχι γραπτές βέβαια, μην τρομάζετε. Πρακτικές. Τα παιδιά πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές σε διάφορα αθλήματα, συνήθως το βόλεϊ, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ή το χόκεϊ. Το ίδιο ισχύει και στα μαθήματα της Φυσικής, της Βιολογίας και της Χημείας, όπου εκτός από το γραπτό κομμάτι πρέπει να εκτελεστούν και τρία πειράματα.
Τέλος, σε κάθε τμήμα υπάρχει ένα τεράστιο βιβλίο που ονομάζεται ‘Το βιβλίο της Τάξης’ (Das Klassenbuch). Εκεί μέσα όλοι ανεξαιρέτως οι καθηγητές σημειώνουν τις απουσίες, τί έχουν παραδώσει, παρατηρήσεις, ποινές, ακόμα και βαθμολογίες. Όποιος βγάλει το μεγαλύτερο βαθμό είναι υπεύθυνος για αυτό το βιβλίο και πρέπει να το φέρνει κάθε πρωί στην τάξη και να το επιστρέφει στο γραφείο των καθηγητών μετά τη λήξη των μαθημάτων. Απαγορεύεται να κοιτάξει κάποιος μέσα και αν το κάνει θα τιμωρηθεί με αυστηρότητα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θέσω μια ερώτηση. Θα θέλατε να περάσετε μια μέρα σε μια γερμανική τάξη;
Δανάη Κοσμίδου