Χριστουγεννιάτικα έθιμα!!!

Τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς και αγάπης. Τα σπίτια γεμίζουν με  στολίδια και γιρλάντες, ενώ οι κουζίνες με γλυκίσματα. Το γιορτινό κλίμα επικρατεί σε κάθε σπίτι και ο ήχος των τριγώνων από τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα ακούγεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε κάθε περιοχή οι άνθρωποι ποτέ δεν ξεχνούν να τιμήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις.

    Χριστουγεννιάτικο δέντρο  Ένα από αυτά τα έθιμα, ίσως το γνωστότερο είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο . Είναι  ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο το  οποίο τοποθετείται συνήθως στο εσωτερικό του σπιτιού και στολίζεται με χριστουγεννιάτικα φωτάκια και πολύχρωμα στολίδια.  Το δέντρο διακοσμείται πριν την παραμονή των Χριστουγέννων και δεν πρέπει να μείνει στολισμένο μετά τις 6 Ιανουαρίου, διότι αλλιώς θεωρείται κακοτυχία.

     Ένα ακόμη έθιμο, το αγαπημένο συνήθως των παιδιών είναι ο Αϊ-Βασίλης. Ο Άγιος Βασίλης εμφανίζεται την παραμονή τωνΆγιος Βασίλης Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά και μοιράζει σε μικρούς και μεγάλους δώρα, ανάλογα με την συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πάντα χαμογελαστός, φορώντας κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα και κρατώντας έναν σάκο γεμάτο δώρα, πάνω στο έλκηθρό του που το σέρνουν τάρανδοι μοιράζει τα δώρα στα παιδιά.

Βασιλόπιτα    Η Βασιλόπιτα είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα . Το κόψιμο της Βασιλόπιτας έχει επιβιώσει από τα παλαιά χρόνια, Οι Έλληνες κόβουν την Βασιλόπιτα μετά την αλλαγή του χρόνου. Ο νοικοκύρης την σταυρώνει με το μαχαίρι τρεις φορές και την κόβει σε κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Άγιου Βασίλη και στη συνέχεια κόβονται τα κομμάτια των μελών της οικογένειας κατά σειρά ηλικίας. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό του φτωχού. Όποιος βρει το φλουρί, που είναι τοποθετημένο στη Βασιλόπιτα θεωρείται τυχερός και ο νοικοκύρης του προσφέρει ένα μικρό δώρο. Αν όμως το φλουρί πέσει στα κομμάτια του Χριστού, της Παναγίας ή του Άγιου Βασίλη, τότε δίνεται ένα ποσό στην εκκλησία, ενώ αν πέσει στου φτωχού το ποσό δίνεται σε κάποιον ζητιάνο.  Όλα αυτά τα έθιμα διαμορφώνουν το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων που ενώνει τους ανθρώπους και τους χαρίζει ευτυχία.

Χρύσα Κανελλοπούλου

3 Σχόλια

  1. Εξαιρετικό άρθρο!!! Με αυτό το άρθρο μαθαίνουμε τα έθιμα που κάνουμε μόνο μία φορά σε όλο τον χρόνο! Επιπλέον, είναι πολύ καλό να γνωρίζουμε για την ιστορία κάθε εθίμου των Χριστουγέννων!

Υποβολή απάντησης