Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ…ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ!

Πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον προκειμένουacropoli3 να συζητήσουν για όλα αυτά που ενώνουν την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιχειρήματα έκανε σαφές το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν έστω τα περισσότερα από τα γλυπτά πίσω στην πατρίδα τους. Η απάντηση του ομόλογού του ήταν ότι δεν θα εμποδίσει την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεκινήσει επίσημο διάλογο για το μέλλον του θησαυρού της πατρίδας μας.

Πρόκειται για γλυπτά τα οποία αποτελούν τμήματα του Παρθενώνα. Η  συλλογή partenon_marbles_arthroαυτή περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων (από τις 28 μορφές των αετωμάτων οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα), τα οποία που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπήθων και των Κενταύρων (από τις 64 μετόπες οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 16 στο Λονδίνο, ενώ από τους 97 λίθους της Ζωφόρου του Παρθενώνα οι 56 βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και οι 41 στην Αθήνα).

Οι αρχές του 19ου αιώνα αποτελούσαν χρόνια οδύνης για τα μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών, ενώ η ληστρική επίθεση στο μνημείο έφτασε στο αποκορύφωμά της τα πρώτα 10 χρόνια του αιώνα. Κύριος αυτουργός υπήρξε ο λόρδος Έλγιν.

Τα παραπάνω γλυπτά ήταν δημιούργημα του φημισμένου και ταλαντούχου όπως πολλοί υποστηρίζουν Φειδία.φειδιας Γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και ήταν γιος του Χαρμίδη. Θεωρείται πως ο γλύπτης ‘έζησε έως το 430π.Χ. και δημιούργησε τα αετώματα, τις μετόπες και τις ζωφόρους του Παρθενώνα. Ακόμη, ο Φειδίας παράλληλα φιλοτέχνησε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς για το σηκό του Παρθενώνα.

Αυτά τα μάρμαρα αποτελούν τα θεμέλια του Ελληνικού πολιτισμού. Συνεπώς υποστηρίζεται πως πρέπει η Ελλάδα να τα διεκδικήσει από το Βρετανικό μουσείο, καθώς και να ΄΄θωρακίσει΄΄ τα αιτήματά της με ισχυρά επιχειρήματα.

ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΛΕΡΗΣ

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης