Ένας κόσμος…μία απειλή!!! “Ατμοσφαιρική Ρύπανση”

Όλοι έχουμε ακούσει για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει αυτό και πόσο επικίνδυνο είναι;  Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης άρχισε να απασχολεί περισσότερους ανθρώπους και πλέον έχει καταταχτεί στα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας διεθνώς.bigstock-Eco-Friendly-Green-Energy-Con-107692751 Συγκεκριμένα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι 30% των ασθενειών και 5% των θανάτων οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επομένως πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ανθρωπογενής ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%.ripansiΤα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν σημαντικό ρύπο της εποχής μας και επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από οποιονδήποτε άλλο ρύπο. Πρόκειται για σωματίδια στερεής ή υγρής φάσης, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, ο καπνός και διάφορα μέταλλα. Πηγές αυτών των σωματιδίων είναι η βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, οι  γεωργικές εργασίες, η καύση ξύλων, καθώς και τα διάφορα αεροζόλ.

        Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Τα μικρά σωματίδια διαπερνούν τα ευαίσθητα μέρη των πνευμόνων και μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν καρδιοαναπνευστικές ασθένειες, όπως το εμφύσημα και η βρογχίτιδα. Η ρύπανση των μικροσωματιδίων προκάλεσε περίπου 370.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, ενώ το 2018 προκάλεσε 8,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.Στις επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνονται οι δυσκολίες στην αναπνοή και οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, οι βλάβες στον ιστό των πνευμόνων, και η μείωση του προσδόκιμου ζωήςce94ce95ce97cea0cea4ce9fce9bce95ce9cce91ce99ce94ce91

          Η ατμοσφαιρική ρύπανση περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το 1970. Οι προσπάθειες μείωσης της ρύπανσης είχαν κάποια αποτελέσματα και η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη βελτιώνεται. Ωστόσο, πρέπει να επαγρυπνούμε και να μεριμνούμε συνεχώς για τη διατήρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Κωνσταντίνα Δημουλά

2 Σχόλια

  1. Όπως γνωρίζουμε, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολεί για πάρα πολλά χρόνια… Πολύ νομίζουν πως η γη θα καταστραφεί από κάποιον μετεωρίτη αλλά έτσι πως πάμε θα καταστρέψουμε εμείς οι ίδιοι τον πλανήτη μας…

Υποβολή απάντησης