Η ψυχική υγεία των νέων στην εποχή covid

Όπως γνωρίζουμε η πανδημία έχει πολλές επιπτώσεις. Όμως πολλοί δεν γνωρίζουν πως μια από αυτές είναι η ψυχική υγεία των εφήβων. Έγινε λόγος για αυτό την περασμένη Τρίτη (7/12/2021) στην Αμερική, από τον δρ Μέρφι, σε μια έκθεση 53 σελίδων. Αναφέρονται πολλά περισσότερα περιστατικά κατάθλιψης και κρίσεων πανικού σε σχέση με το παρελθόν. Μάλιστα, οι εισαγωγές αγοριών και κοριτσιών στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω απόπειρας αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 51% από την ίδια περίοδο του 2020! Οι λόγοι για αυτό δεν είναι σίγουροι ακόμα, αλλά έχουν γίνει υποθέσεις, όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορούν να βρεθούν με τους φίλους τους. Επίσης πιστεύεται πως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βάλει το χέρι τους σε αυτό. Ένας γιατρός των ΗΠΑ αναφέρει «Οι νέοι δέχονται πολλά μηνύματα στα ψηφιακά μέσα, τα οποία μπορεί να αμφισβητούν την αξία τους, την γοητεία τους και τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ψευδαίσθηση απελπισίας.»

Πολλοί πιστεύουν πως τα προβλήματα των νέων προκαλούνται μόνο από το κινητό τους και την πολύωρη παρακολούθησή του. Όμως αυτή δεν είναι ούτε η κύρια, ούτε η μόνη αιτία της ψυχολογικής κρίσης, είναι όμως παράγοντας ενίσχυσης των υπαρχόντων προβλημάτων. «Οι φιλίες και οι συνομιλίες μέσω διαδικτύου δεν προσφέρουν την πραγματική αίσθηση της ανθρώπινης επικοινωνίας» λέει η δρ Μπόνι Νέιγκελ ψυχολόγος πανεπιστημίου. εικονα 3

Παράλληλα η οθόνη μπορεί να στερεί χρόνο από άλλες δραστηριότητες, όπως η άθληση, ο ύπνος και η δια ζώσης επικοινωνία. Οι νέοι σήμερα αναφέρουν μεγάλο συναίσθημα μοναξιάς, καθώς περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού. Η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται πως όλες οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αξιόπιστα συμπεράσματα. «Είναι ώρα να το αλλάξουμε αυτό, με ουσιαστικές αλλαγές» λέει ο δρ Μέρφι.

ΜΑΝΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης