Η επίδραση της καραντίνας στους εφήβους

Τα τελευταία δύο χρόνια η εξάπλωση του κορονοϊού και οι συνεχείς πανδημίες έχουν προκαλέσει μια αναστάτωση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη, σε θέματα υγείας αλλά και ψυχολογίας. Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβοι άλλαξαν αρκετά τις συνήθειες τους αλλά και τη συμπεριφορά τους.  φωτο_2

Αρχικά ,οι επιδόσεις τους στα σχολικά μαθήματα έχουν διαφοροποιηθεί. Εξαιτίας των τηλεμαθημάτων είχαν περισσότερες αφορμές κι ευκαιρίες να αποφύγουν την σχολική εκπαίδευση. Ακόμη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι έφηβοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το μάθημα, ωστόσο λόγω των τεχνικών δυσκολιών έχασαν αρκετή ύλη κατά την διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον, μέσω της τηλεκπαίδευσης οι μαθητές περνούσαν πολλές ώρες στον υπολογιστή είτε για τα μαθήματα είτε για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με τα τεχνολογικά μέσα και να τα προτιμούν μερικές φορές  ακόμα κι όταν έχουν την επιλογή της κοντινής επαφής.φωτο_1

«Νιώθω εγκλωβισμένος. Διαβάζω το πρωί, μετά κάνω αυτό το δύσκολο μάθημα στο σχολείο, διαβάζω το απόγευμα, δεν σταματάω καθόλου, μου μένει μόνο μισή ώρα πριν κοιμηθώ και ξυπνήσω ξανά για να ζήσω την ίδια ημέρα. Μου λείπει η συναναστροφή μου με τους συμμαθητές μου, με τους καθηγητές. Το παιχνίδι μας στα διαλείμματα. Δεν μπορώ πια με κανέναν τρόπο να εκτονώσω το άγχος και την πίεση», λέει ο Δημήτρης Μπιστιόλης μαθητής της Γ’ Λυκείου.

Επιπρόσθετα, εκτός από την καθημερινότητα των μαθητών έχει αλλάξει κι ο τρόπος ψυχαγωγίας τους. Στην εφηβεία, είναι σύνηθες φαινόμενο η ενασχόληση των μαθητών με τεχνολογικά μέσα όπως το κινητό στον ελεύθερο τους χρόνο, όμως αυτό με τον κορονοϊό αυξήθηκε. Με αυτόν τον τρόπο, τα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται , απομονώνονται και προκαλούνται προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την Φλώρα Κασσαβέτη, δημοσιογράφο υγείας κι ευεξίας, πριν την πανδημία τα 4/6 των εφήβων περνούσαν τον ελεύθερο τους χρόνο στο κινητό και πλέον αυτό άλλαξε σε 5/6 εφήβους.

ΜΑΓΙΑ ΚΟΡΜΠΗ (Α2)

4 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Πράγματι, οι επιδράσεις αυτές φαίνονται καθημερινά γύρω μας. Πάντου όλοι είναι με ένα κινητό στο χέρι και αδιαφορούν σχεδόν για όλα τα υπόλοιπα!! Ας ελπίσουμε πως με την πάροδο του χρόνου αυτό θα αλλάξει!!

Υποβολή απάντησης