ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Επιστράφηκε στην Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη συλλογή

Είναι γνωστό πως ελάχιστα κλεμμένα από άλλες χώρες ευρήματα επιστρέφουν στην  Ελλάδα. Πρόσφατα όμως, ένα κομμάτι από τη συλλογή ενός εύπορου Αμερικάνου, δόθηκε πίσω στη χώρα μας ύστερα από μια πολυετή προσπάθεια.

   Ο Michael Steinhardt, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσμο που διαθέτει χιλιάδες αρχαία κινητά μνημεία. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως είχε διακινήσει παράνομα 180 αρχαία αντικείμενα, κλεμμένα από 11 συνολικά χώρες, εκ Λαρνακατων οποίων τα 47 είναι ελληνικά. Όλα αυτά τα είχε προμηθευτεί  από 12  εγκληματικά δίκτυα που χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξαρθρωθούν.

Όταν ενημερώθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προέλευση των 47 αυτών κινητών μνημείων δεν αδιαφόρησε και άρχισε εντατικές προσπάθειες για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ύστερα από τρία χρόνια κατόρθωσε να επιστραφούν τα έργα αυτά πίσω στη χώρα μας.  Κάτι παρόμοιο συνέβη το 1996 με τον Θησαυρό των Αηδονιών.

Τα 47 αυτά αντικείμενα  προέρχονται από την Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες, κυρίως από την Πάρο και τη Νάξο, από τη Σάμο και τέλος από τη Ρόδο. Από αυτά τα έργα εντυπωσιακότερα είναι τα παρακάτω αντικείμενα.  Αρχικά, μια Μινωική λάρνακα που χρονολογείται ανάμεσα στο 1400 και στο 1200 π.Χ. προερχόμενη από την περιοχή του σημερινού Ρεθύμνου. Παράλληλα, ένας κορμός κούρου που χρονολογείται στο 560 π.Χ. και προέρχεται πιθανόν από την περιοχή της Βοιωτίας. Ο κούρος αυτός θεωρείται και το ακριβότερο κομμάτι της συλλογής του Steinhardt με αξία 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, ένα πανέμορφο κομμάτι της συλλογής του είναι μια μπρούτζινη προτομή γρύπα που διακοσμούσε κάποτε έναν τριποδικό λέβητα, δηλαδή ένα κάθισμα με τρία  πόδια. Η προτομή χρονολογείται ανάμεσα στο 660 και στο 630 π.Χ. με πιθανή προέλευση από τη Σάμο. Τέλος, υπάρχουν αρκετά κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και ξίφη. Όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν συνολικά μεγάλη αξία.

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η υπουργός του Λίνα Μενδώνη δήλωσε kouros4«Ευχαριστώ τις αρμόδιες Αμερικανικές Αρχές, τα στελέχη τους, και ιδιαίτερα τον Εισαγγελέα κ. Matthew Bogdanos, καθώς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οποία συνέδραμαν στο εγχείρημα της τεκμηρίωσης και της ανάκτησης των παρανόμως εξαχθέντων από την Ελλάδα αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνονταν στην Συλλογή Steinhardt. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, που μάχεται καθημερινά και ακατάπαυστα εναντίον της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας μας, έναν στόχο που αποτελεί σταθερά υψηλή πολιτική μας προτεραιότητα».

Αυτό το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και κατορθώθηκε να επιστραφούν αυτά τα αντικείμενα, τα οποία παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αρχαιολογικό και πολιτισμικό, στον τόπο προέλευσής τους.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης