Φθινοπωρινοί βολβοί

βολβοί

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη περίοδος για να φροντίσουμε τον κήπο και τις γλάστρες μας, ώστε την ερχόμενη άνοιξη να είναι γεμάτος χρώματα !
Τα βολβώδη φυτά είναι η καταλληλότερη επιλογή  για να δώσουμε μια ποικιλία χρωμάτων στο χώρο, φυτεύοντας τα είτε σε “γυμνά” σημεία, είτε περιμετρικά από άλλα μεγαλύτερα φυτά.
Η λίστα που ακολουθεί αναφέρεται στα κυριότερα είδη φθινοπωρινής φύτευσης.

Αμαρυλλίδα 

Tο φθινόπωρο πολλαπλασιάζεται με βολβούς.  Έτσι, καταφέρνει και ανθίζει στο πρώτο χρόνο φύτευσης της δύο φορές. Τα μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη της προβάλλονται επιβλητικά και δημιουργούν πλούσιες και ζωηρές αντιθέσεις.

Ανεμώνα

Πολλαπλασιάζεται με κονδύλους το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά τα ελαφρά αμμοπηλώδη, ηλιαζόμενα ή λίγο σκιερά και καλά αποστραγγιζόμενα. Καλό είναι να προστατεύονται, τα φυτά από τους ισχυρούς ανέμους, ιδιαίτερα κατά την ανθοφορία τους. Κατάλληλη για ανθοδοχεία μεγέθους και σχήματος ανάλογου με το μήκος του ανθικού στελέχους.

Κάλλα

Πολλαπλασιάζεται με χοντρά κονδυλόμορφα ριζώματα που μπορούν να φυτευτούν οποιαδήποτε εποχή, αλλά την άνοιξη είναι καλύτερα. Απαιτούν ηλιαζόμενα, ελαφρά, πλούσια σε οργανική ουσία, υπήνεμα και όχι πολύ ψυχρά εδάφη. Θα πρέπει να καλλιεργείται σε προστατευμένα από ψυχρούς ανέμους και σε ημισκιαζόμενα μέρη.

Κρόκος

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς, που φυτεύονται το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί στα ελαφρά και ηλιαζόμενα, που διαθέτουν αρκετή υγρασία και οργανική ουσία. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και δεν είναι λίγες οι φορές που είναι ανθισμένο, ενώ γύρω του υπάρχει χιόνι. Καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στο χωριό Κρόκος της Κοζάνης, για τον κίτρινο ύπερο του, που χρησιμοποιείται στη χρωματουργία και ειδικότερα στη βαφή των υφασμάτων.

Αμαρυλλίδα ή κρίνος

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς που φυτεύονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενα εδάφη. Τα άνθη του όμοια με τα άνθη του κρίνου της Παναγίας, ρόδινα, σε σχήμα τρομπέτας, ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Κυκλάμινο

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με κονδύλους. Οι κόνδυλοι φυτεύονται το φθινόπωρο, σε εδάφη ελαφρά, όξινα, πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρά σκιαζόμενα. Ευπαθές στην υπερβολική υγρασία και τον πολύ ήλιο.

Νάρκισσος

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί στα βαθιά, πλούσια, ηλιαζόμενα και καλά αποστραγγιζόμενα, αμμοαργιλώδη ή αργιλλοασβεστώδη εδάφη. Ανθεκτικός σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ρεναγκούλα

Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα το φθινόπωρο. Βλαστάνει πρωιμότερα αν εμβαπτισθεί για 24-48 ώρες σε νερό και αμέσως μετά φυτευτεί. Ευδοκιμεί σε ελαφρά, πλούσια, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα εδάφη. Ανθίζει την άνοιξη και είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τουλίπα

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί στα ελαφρά αμμοπηλώδη, ηλιαζόμενα και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Τα άνθη της τουλίπας διατηρούνται αρκετά όταν κόβονται από τον κήπο πριν ανοίξουν, δηλαδή στο στάδιο του κλειστού άνθους. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που έχουν διαφορετική εποχή άνθισης. Οι πρώιμες ανθίζουν το Μάρτιο-Απρίλιο, οι μεσοπρώιμες Απρίλιο-Μάιο, οι όψιμες το Μάιο και οι βοτανικές το Μάρτιο.

Υάκινθος ή ζουμπούλι

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο, σε φυτοδοχεία ή ακόμη και σε ανθοδοχεία.
Ανθίζει το Μάρτιο-Απρίλιο.
Σε φυτοδοχεία (γλάστρες) επιτυγχάνεται πρώιμη άνθιση. Ανθίζει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.
Σε ανθοδοχεία είναι πολύ ενδιαφέρουσα η καλλιέργεια, γιατί οι βολβοί αντί να καλλιεργηθούν στο έδαφος, τοποθετούνται στο νερό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ανθοδοχεία ίσης περίπου ή λίγο μικρότερης διαμέτρου από τη διάμετρο των βολβών, στο στόμιο των οποίων τοποθετούνται αυτοί, ώστε να μην βυθίζονται στο νερό. Στον πυθμένα τους ρίχνουμε ένα ή περισσότερα κομμάτια ξυλοκάρβουνο, που σκοπό έχουν να διατηρούν καθαρό το νερό. Τα ανθοδοχεία αυτά παραμένουν για ένα μήνα περίπου μέσα σε σκοτεινό μέρος, για να διευκολυνθεί η ριζοβολία των βολβών. Ανανεώνουμε το νερό ανά 10ήμερο, φροντίζοντας πάντοτε οι ρίζες να βρίσκονται μέσα σε αυτό, όχι όμως και οι βολβοί. Όταν αρχίσει η βλάστηση μπορούν να τοποθετηθούν σε φωτεινό δωμάτιο.

Φρέζια

Πολλαπλασιάζεται με βολβούς το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί σε ελαφρά, αμμοπηλώδη, πολύ καλά αποστραγγιζόμενα και ηλιαζόμενα εδάφη. Ανθίζει τον Φεβρουάριο-Απρίλιο. Ευπαθής σε θερμοκρασίες κάτω από 0 Κελσίου.

Σχολιάστε

Top