Αντόνι Γκαουντί

ΓκαουντίΟ Αντόνι Γκαουντί ήταν ένας σημαντικός Καταλανός  αρχιτέκτονας του καταλονικού  μοντερνισμού. Γεννήθηκε το 1852 σε ένα χωριό έξω από την Ταραγόνα της Ισπανίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπέφερε από αρθρίτιδα, η οποία τον εμπόδισε από το να πηγαίνει καθημερινά σχολείο. Στο σχολείο αρίστευε στη Γεωμετρία, στη Μουσική και στα αρχαία Ελληνικά, τα οποία μιλούσε σχεδόν άπταιστα.

Ο Αντόνι Γκαουντί, βαθιά θρησκευόμενος, λάτρευε τη φύση και πίστευε, ότι αν η φύση είναι το έργο του θεού και οι αρχιτεκτονικές μορφές πηγάζουν από τη φύση, τότε το έργο του θεού συνεχίζεται διαμέσου των αρχιτεκτόνων. Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και γοτθική αρχιτεκτονική, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε.

La Sagrada FamiliaΜερικά από τα μεγαλύτερα έργα του είναι η Σαγράδα Φαμίλια, η οποία έμεινε ημιτελής, λόγω του θανάτου του, το Μέγαρο Γκουέλ (1886 έως 1888) και το πάρκο Γκιουέλ (1900 έως 1914). Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί, ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια, για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν  την τεχνική αυτή.

tumblrΟ Αντόνι Γκαουντί, στις 7 Ιουνίου 1926, καθώς πήγαινε να δει την κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια, χτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ και αποβίωσε τρεις μέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου 1926.

Βασιλική Ζαμπακόλα

Σχολιάστε

Top