Συνταγές για τσουρέκια

images tsoureki

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1.400 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 1½ φλ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 ½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
  • αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

grhgora-tsourekia

Πώς το κάνουμε:

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχθεί καλά, περίπου 8΄-10΄.

Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με αυγό και ζάχαρη (χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη). Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους. Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε το αμύγδαλο. Τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45΄ να ροδίσουν.

 

Πηγή:  http://www.argiro.gr/recipe/grigora-tsourekia/

 …………………………………………………………………………………………..

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Συνταγή για εύκολα τσουρεκάκια

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κιλά αλεύρι (robin hood)
  • 18 αυγά
  • 500 γρ. φυτίνη
  • 2 φακ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 φακ. μαστίχα τριμμένη
  • 1200 γρ ζάχαρη
  • 1200 ml γάλα πλήρες
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 400 γρ. μαγια νωπή

18786-2-afrata-pasxalina-tsourekia-by-ntina-tz

Πώς το κάνουμε:

  1. Λιώνουμε την μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα και ρίχνουμε και λίγο αλεύρι, μισό κιλό, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
  2. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη όλο το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
  3. Εκεί βάζουμε την μαγιά, την μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
  4. Λιώνουμε την ζάχαρη στο υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε στη μαγιά.
  5. Ανακατεύουμε κυκλικά από μέσα προς τα έξω μέχρι η ζύμη μας να »τραβήξει» όλο το αλεύρι.
  6. Στο τέλος, έχοντας λιώσει το βούτυρο και παίρνοντας 3 κ.σ το ρίχνουμε στη ζύμη.
  7. Το ρίχνουμε όλο και κάνοντας κυκλικές κινήσεις (από έξω προς τα μέσα) ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.
  8. Αφήνουμε να φουσκώσει (σε μια πιο μεγάλη λεκάνη) για 2 ώρες.
  9. Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20′.
  10. Τα αλείφουμε με αυγό (κρόκο+ λίγο γάλα).
  11. Ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.

https://www.sintagespareas.gr/sintages/afrata-pasxalina-tsourekia.html

Επιμέλεια: Πετρούλα Παλάζη

Σχολιάστε

Top