Λέσβος

Lesbos_new

Η Λέσβος είναι ελληνικό νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος  ελληνικό νησί με έκταση 1636 τ. χλμ. Έχει πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους, και πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη. Είναι καταπράσινο, φυτεμένο κυρίως με ελιές και πεύκα, ενώ ένα μικρό μέρος του είναι μόνο ξερό, όπου έχουν βρεθεί απολιθώματα από το ηφαίστειο που είχε εκραγεί. Αρκετοί πιστεύουν ότι η Λέσβος δημιουργήθηκε από ένα ηφαίστειο που ήταν κάτω από τη θάλασσα.

640px-Mytilene_harbour

Μοναδικά είναι τα αξιοθέατα του νησιού, όπως τα πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία του, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του, τα διάσπαρτα κάστρα από τις εποχές των μεγάλων κατακτητών, οι πόλεις και τα χωριά που διατηρούν την πλούσια αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, που σίγουρα θα αφήσουν στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εικόνα.

apolithomeno708

Το μουσείο φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Πράγματι, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς  καθώς είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι  στην Αριζόνα). Η δημιουργία του, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπολογίζεται ότι κάποια δέντρα της εποχής εκείνης  πρέπει να ξεπερνούσαν σε ύψος τα 100 μέτρα. Ο μεγαλύτερος απολιθωμένος κορμός που έχει βρεθεί έχει ύψος 20 μέτρα, ενώ έχουν βρεθεί και τα οστά ενός πρόγονου του σημερινού ελέφαντα, που έζησε πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

lesvos refugΜερικά από τα προβλήματα της Λέσβου τα τελευταία χρόνια είναι η αντιμετώπιση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών που έρχονται κυρίως από τη Συρία και τις ανατολικές χώρες. Ο τουρισμός έχει μειωθεί πάρα πολύ κι έτσι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του νησιού αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα Τούρκικα αεροπλάνα παραβιάζουν καθημερινά τον εναέριο ελληνικό χώρο κι έτσι φοβούνται όχι μόνο οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι άνθρωποι που θέλουν να επισκεφθούν τη Λέσβο.

Παρόλα αυτά όμως η Λέσβος είναι ένα όμορφο νησί που αξίζει να επισκεφτείτε. Να δείτε τις υπέροχες παραλίες και τα πανέμορφα παραθαλάσσια τοπία και να φάτε ωραία σουβλάκια και ψάρια.

Αντόνοφ Βασίλης

Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί στη Λέσβο είναι:

Η Μυτιλήνη, η οποία διακρίνεται για τα αρχοντικά βαυαρικού, προβηγκιανού και νεοκλασικού ρυθμού. Το Κάστρο, το Αρχαίο Θέατρο, το Γενί Τζαμί, το Λεσβιακό Σπίτι και μία σειρά από αρχοντικά – πύργοι, όπως των Σάλτα και Χατζησάββα καθώς και μουσεία είναι μερικά μόνο από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε.

γεφύριΗ Αγία Παρασκευή, μια πολύ όμορφη κωμόπολη του νησιού, με παραδοσιακό οικισμό σπουδαία κτίρια και εντυπωσιακά παλιά καφενεία. Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου καθώς και το ναό του Ταξιάρχη (1856), το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στη σπηλιά ενός βράχου στον λόφο πάνω από τον οικισμό καθώς και το ιερό της Λέσβου, το ναό των «Μέσων» και το γεφύρι της Κρεμαστής (14ος αιώνας).

Η Αγιάσος, χτισμένη στο εσωτερικό του νησιού στις πλαγιές του όρους «Όλυμπος» που αποτελεί έναν γνήσιο παραδοσιακό οικισμό στη Λέσβο, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Η Αγιάσος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο χειροτεχνικής παράδοσης του νησιού με μεγάλη ποικιλία υφαντών, ξυλόγλυπτων και κεραμικών. Αξίζει να επισκεφτείτε τ ην Παναγία της Αγιάσου, όπου βρίσκεται η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας καθώς και τον περίφημο Καστανιώνα του Ολύμπου.  Λίγο πιο έξω από την Αγιάσο βρίσκεται το γραφικό χωριό του Ασωμάτου και οι Άγιοι Ανάργυροι, με το ομώνυμο ξωκλήσι, το ποτάμι, τα δέντρα και τα πλατάνια.

κάστροΤο Κάστρο της Μυτιλήνης, στο βόρειο μέρος της πόλης, ανάμεσα σ’ ένα καταπράσινο πευκώνα και στη θάλασσα, υψώνονται τα απομεινάρια του κάστρου της Μυτιλήνης. Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα του μεσογειακού χώρου. Η οικοδόμησή του και η ενίσχυσή του έγινε σε διάφορες χρονικές περιόδους.

μόλυβοςΤο κάστρο του Μολύβου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Λέσβου στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας και αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου. Οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής στα απομεινάρια αρχαίων εκτεταμένων τειχών με σκοπό την αντιμετώπιση επιδρομών Φράγκων και Τούρκων.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Λέσβου

http://www.lesvosgreece.gr/  http://www.lesvosonline.gr/gr/attractions.html

 

Σχολιάστε

Top