Το Πάσχα

pasxa2

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού. Στον ιουδαϊσμό δηλώνει την επέτειο της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγυπτίους, ενώ για τους χριστιανούς την Ανάσταση του Χριστού και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.

Το Πάσχα, όμως, προϋπήρχε ως έθιμο στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιόρταζαν την άνοιξη το Πισάχ, δηλαδή τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό (εαρινή ισημερία). Από τους Αιγύπτιους πήραν εθιμικά στοιχεία οι Εβραίοι και μαζί το έθιμο του Πάσχα.

Ιστορία του εορτασμού της Ανάστασης

Ο Χριστός και οι απόστολοι εόρταζαν το Ιουδαϊκό Πάσχα, με το οποίο συνδέθηκε και ο Μυστικός Δείπνος. Επειδή οι πρώτοι χριστιανοί, ήταν Εβραίοι, συνέχισαν την εορτή αυτή και διατήρησαν το όνομα Πάσχα σε ανάμνηση όμως της Ανάστασης του Κυρίου, δηλαδή της «διάβασης από το θάνατο στη ζωή». Για να το ξεχωρίζουν, το ονόμαζαν «Πάσχα το καινόν» (το νέο, το καινούργιο) σε αντιδιαστολή με το εβραϊκό Πάσχα, που λεγόταν Νομικό Πάσχα.

anastasiΤο χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή. Διαρκεί δύο εβδομάδες: από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών και υπάρχει η συνήθεια να νηστεύουν οι Χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες. Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης. Ο γιορτασμός του Πάσχα γίνεται την Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου.

Τα λαϊκά έθιμα το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την εκκλησία, «το φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης ,το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις.

Την ημέρα του Πάσχα γιορτάζουν αρκετά ονόματα όπως ο Αναστάσιος, ο Ανέστης, ο Λάμπρος, η Λαμπρινή, ο Πασχάλης, ο Στασινός κ.α.

                               Σοφία Καρατζίδου, Βαλέρια Ζήκα

Σχολιάστε

Top