Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

αυγά1Ένα από τα πιο διαδεδομένα πασχαλινά έθιμα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Η παράδοση μάλιστα θέλει να τα βάφουμε κόκκινα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η τάση είναι να τα βάφουμε σε διάφορα χρώματα και να τα στολίζουμε με διάφορα σχέδια.

Γιατί όμως βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη; Υπάρχουν πολλές εκδοχές και ερμηνείες που απαντούν στο ερώτημα αυτό.

Καταρχάς τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε στου μαθητές Του, άρτο και κρασί, ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, βάφουμε τα αβγά κόκκινα, επειδή συμβολίζουν το αίμα που έδωσε ο Χριστός για τη σωτηρία του κόσμου. Μια εκδοχή αναφέρει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι, μια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στο Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι  αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι με αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βέβαια, έδειξε απορημένος και είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει , είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Ξαφνικά τα αυγά έγιναν κόκκινα και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος. Έτσι, κατά την παράδοση αυτή, τα αβγά βάφονται κόκκινα.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν σπάζεται, αλλά φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα. Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους φυτεύεται στα χωράφια για να είναι εύφορα.

Γιώργος Λακάνος

Σχολιάστε

Top