Που πάτε μόνες σας κορίτσια;

Cat Calling

  Στις μέρες μας δυστυχώς ακόμα τα έφηβα κορίτσια βιώνουν ενοχλητικό cat calling από μεγαλύτερους. Πρόστυχα λόγια, σχόλια για το ντύσιμο και τη συμπεριφορά τους, πονηρά υπονοούμενα και άλλα πολλά κάνουν κορίτσια να αισθάνονται άβολα να φοράνε ό,τι τους αρέσει για να μην “προκαλέσουν”, να νιώθουν ανασφάλεια όταν κυκλοφορούν μόνες τους έξω ακόμα και το μεσημέρι, να αραιώνουν τις εξόδους και τις βόλτες, για να αποφύγουν αυτού του είδους την προσέγγιση.

 Πολλές φορές αυτά γίνονται και μπροστά σε πολύ κόσμο, που δεν κάνει τίποτα να βοηθήσει αυτά τα κορίτσια που βρίσκονται συνήθως σε σοκ ή να διώξουν τον θύτη.

Ένα 13χρονο κορίτσι λέει:

“Ήμουν με μια φίλη μου στον δρόμο και περπατούσα κάπως αστεία σαν να κάνω πασαρέλα για πλάκα, όταν πέρασε ένας κύριος άνω των 50 που μου είπε <<έτσι κουνήσου μανάρι μου>>. Ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να ήταν πατέρας μου”

“Ήμασταν με μια παρέα κοριτσιών βόλτα στο πασαλιμάνι ένα καλοκαίρι, ντυμένες πιο ελαφριά λόγο του καιρού. Πολλές παρέες αγοριών, αρκετά μεγαλύτεροι σε ηλικία και την διαφορά εμφανή, πέρασαν χωρίς να παραλείψουν να κάνουν κάποιο σχόλιο όπως <<Τι έγινε, ζεσταινόμαστε κορίτσια;>> <<Τα πετάξαμε όλα έξω>> << Που πάνε τα κορίτσια μόνα τους;>> και άλλα τέτοια ενοχλητικά σχόλια με τη συνοδεία ανόητων επιφωνημάτων και σφυριγμάτων”

Μια 16χρονη μαθήτρια λέει:

“Γύριζα σπίτι ένα καλοκαιρινό απόγευμα περνώντας από ένα στενό του Πειραιά. Ένας άντρας γύρω στα 55 που περνούσε, έκανε ένα πρόστυχο σχόλιο για το γλειφιτζούρι που έτρωγα. Εγώ σοκαρίστηκα, κόμπλαρα, δεν απάντησα. Υπήρχε όμως πολύς κόσμος που τον άκουσε και θα μπορούσε κάλλιστα να του απαντήσει, αλλά δεν έκανε κανείς τίποτα”

“Ήμουν 13 με την ξαδέρφη μου στο κέντρο της Αθήνας ένα απόγευμα και κάναμε βόλτα. Ένας άντρας ήρθε ξαφνικά πολύ κοντά μου χωρίς καμία προειδοποίηση και μου είπε << Hey baby!>> και έφυγε”

Το θέμα είναι: Πότε θα σταματήσει όλο αυτό; Πότε θα μπορούν τα κορίτσια να κυκλοφορούν άνετα στον δρόμο, χωρίς να αποφεύγουν να περάσουν δίπλα από άντρες; Πότε ο κόσμος θα βλέπει αυτά τα περιστατικά και δεν θα σωπαίνει, θα απαντά, θα αντιδράει; Είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά επιτέλους και να μην το περνάμε σαν ασήμαντο και αμελητέο.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης