Ποια είναι άραγε η πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή σας;

ημερα-της-γυναικα-1024x607

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου από την ομάδα της εφημερίδας e-onidios.

Στην καθημερινότητά μας κατακλυζόμαστε από γυναίκες που θεωρούμε σημαντικές και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς αυτές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, καλέστηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση μαθητές και καθηγητές «Ποια είναι η σημαντικότερη γυναίκα της ζωής σας;». Όπως ήταν λογικό, η δημοφιλέστερη απάντηση με ποσοστό 89% είναι: “η μητέρα μου”. Ενώ η ίδια απάντηση κυριάρχησε και σε μαθητές και καθηγητές, με πολλούς καθηγητές να αναφέρουν τα παιδιά ως θησαυρό της ζωής τους. Κάποιο ποσοστό ανέφερε συγγενείς από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον όπως οι θείες, ξαδέλφες και γιαγιάδες. Άλλοι πάλι ξέθαψαν αναμνήσεις τους παρελθόντος λέγοντας για φιλίες που χάθηκαν λόγω αποστάσεων χαρακτηρίζοντάς το άτομο αυτό ως φίλο για μια ζωή ενώ μικρό ποσοστό δήλωσε πως η σημαντικότερη γυναίκα της ζωή του είναι το πρόσωπο που τους βοήθησε να ξεπεράσουν τα εμπόδια της δύσκολης περιόδου που διένυαν.

Φίλες για πάντα και άνθρωποι “βοηθοί” για μια ζωή

Μαθητές ακούγοντας αυτήν την ερώτηση αναφέρθηκαν σε φίλες που είχαν στην παιδική τους ηλικία που τους σημάδευσαν, που τους άλλαξαν ριζικά όμως αναγκάστηκαν να χαράξουν διαφορετικούς δρόμους. Αλλά αναφέρθηκαν και σε ανθρώπους που τους βοήθησαν στο ταξίδι της ζωής τους πέρα από τους γονείς τους, παραδείγματος χάριν μια μαθήτρια μας μίλησε για μια ψυχολόγο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της καθώς την βοήθησε να αντιμετωπίσει το άγχος της και να βγουν από δύσκολες καταστάσεις.

Στενό οικογενειακό περιβάλλον ως το “παν” στη ζωή

Μια άλλη απάντηση που έδωσαν οι μαθητές είναι ότι οι σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή τους ανήκουν στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Γυναίκες όπως θείες και γιαγιάδες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους και αποτέλεσαν πρότυπα για αυτά. Ακόμα, ξαδέλφες για τα μοναχοπαίδια αποτελούσαν μια παρέα που θύμιζε αδελφική αλλά δεν θα μπορούσε σε αυτήν την έρευνα να μην ακουστεί η απάντηση “η αδελφή μου” που για ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών μπορεί να χαρακτηριστεί ως: “δώρο Θεού” και “η παντοτινή παρέα που θα τους συντροφεύει”.

Παιδιά “οι θησαυροί της ζωής”

Μια απάντηση που δόθηκε από καθηγητές, κυρίως του ανδρικού φύλου είναι “Χωρίς αμφιβολία η κόρη μου”. Για έναν γονιό το παιδί του είναι η κληρονομιά του, η “ανάσα” του, γενικότερα όλη του η ζωή. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν λέμε γονείς δεν εννοούμε μόνο τους ανθρώπους που γέννησαν ένα παιδί αλλά αυτούς που το φρόντισαν με αυταπάρνηση να του παρέχουν τα απαραίτητα για να γίνει ένα σωστό μέλος της κοινωνίας και στην συνέχεια ένας σωστός άνθρωπος.

Μητέρα

Εννοείται όμως το φαβορί για τον τίτλο της σημαντικότερης γυναίκας στη ζωή μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την γυναίκα που ονομάζουμε μητέρα, αυτός ο τίτλος δεν αντιστοιχεί στον αγώνα αυτού του ανθρώπου και στα πόσα διαφορετικά επαγγέλματα που μπορεί να συνδυάσει. Μια μητέρα είναι παραπάνω από μια επιμελής καθαρίστρια, έναν επαγγελματία μάγειρα, μια αξιόλογη δασκάλα, μια διακεκριμένη φαρμακοποιό κ.α. Μπορεί στα αυτιά μας το «η μάνα μου» να ακούγεται συνηθισμένο και βαρετό αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δικαιωματικά ανήκει στην κάθε μητέρα γιατί οι μητέρες είναι οι γυναίκες που κάνουν άπειρες θυσίες καθημερινά για μας και μας αγαπάνε περισσότερο απ’ όλους. Μάλιστα, η αξία της μητέρας εκτιμήθηκε πολύ και δόθηκε ως απάντηση από το 88% των καθηγητών και μαθητών της Ιωνιδείου σχολής που υποβλήθηκαν στην ερώτηση για το ποια είναι η σημαντικότερη γυναίκα της ζωής τους.

Επίλογος

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά και τους καθηγητές του σχολείου που απάντησαν στην έρευνα. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ας προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τις γυναίκες της ζωής μας! Αν συλλογιστούμε τι θα κάναμε χωρίς αυτές, θα διαπιστώναμε ότι η ζωή μας θα ήταν άδεια αφού θα λείπει το σημαντικότερο κομμάτι της!

Η ημέρα της γυναίκας δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια υπενθύμιση ότι οι γυναίκες πρέπει να γιορτάζουν κάθε μέρα!

Άννα Βεντούρη, Δημήτρης Γεωργακάκος, Ελένη Μωραΐτη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης