κουτί της Πανδώρας

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•22

Πανδώρα

Από την Ασημακοπούλου Μαρία-Λουίζα

Η φράση «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που θέλουμε να δηλώσουμε την εμφάνιση συγχρόνως πολλών συμφορών.

Η λέξη «Πανδώρα» είναι σύνθετη αποτελούμενη από τα συνθετικά παν + δώρα (<δώρον). Η «Πανδώρα», σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν η πρώτη θνητή γυναίκα που έπλασε ο Ήφαιστος κατόπιν εντολής του Δία. Συγκεκριμένα, ο μύθος έχει ως εξής: όταν ο Προμηθέας έκλεψε από το εργαστήρι του Ηφαίστου τη φωτιά, για να τη δώσει στους ανθρώπους, ο Δίας οργίστηκε πολύ και αποφάσισε να τιμωρήσει τόσο τον Προμηθέα όσο και τους ανθρώπους.

Έργα και Ημέραι

Τον Προμηθέα τον έδεσε γερά πάνω σε ένα βράχο στον Καύκασο και για τριάντα χρόνια, κάθε μέρα έστελνε έναν αετό να τρώει το συκώτι του. Τελικά, ο Ηρακλής κατάφερε να τον ελευθερώσει.

Προμηθέας

Όσο για την τιμωρία των ανθρώπων, ο Δίας σκέφτηκε να τους στείλει συμφορές. Διέταξε, λοιπόν, τον Ήφαιστο να φτιάξει μια γυναίκα από χώμα και νερό, ο ίδιος της έδωσε ζωή και όλοι οι υπόλοιποι θεοί του Ολύµπου της έδωσαν κι από ένα δώρο. Γι΄ αυτό και την ονόμασαν «Πανδώρα».

Ήφαιστος και Πανδώρα

Η Πανδώρα έγινε η σύζυγος του Επιμηθέα, αδελφού του Προμηθέα. Ο Δίας, δίνοντάς της ως γαμήλιο δώρο ένα πιθάρι μέσα στο οποίο είχε κλείσει όλες τις συμφορές, την έστειλε στους θνητούς. Η Πανδώρα, περίεργη όπως ήταν, άνοιξε το πιθάρι και ξεχύθηκαν από μέσα όλες οι συμφορές για τους ανθρώπους: το µίσος, η απάτη, ο πόλεµος, η πείνα, οι αρρώστιες. Πρόφτασε κι έκλεισε μέσα την Ελπίδα, τη μόνη παρηγοριά που απέμεινε στους ανθρώπους και τους δίνει τη δύναμη να συνεχίζουν τη ζωή τους.

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης Γ., (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας

2. Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη

3. http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/1999/Istoria_G-Dimotikou_html-empl/index1_1.html

4. https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=134&page=3

5. https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/mythology/browse.html?text_id=150

 

Σχολιάστε

Top