Σφίγγα

ΑΠΟ: margkorts - Ιαν• 30•22

Σφίγγα

Από τους Κάσο Δημήτρη και Κωστάδη Νικόλα

Η σφίγγα ήταν μυθολογικό τέρας με κεφάλι γυναίκας, σώμα λιονταριού και φτερά. Γεννήθηκε από τον Τυφώνα ή κατά άλλη εκδοχή από τον Όρθρο και την Έχιδνα.

Σύμφωνα με το μύθο, η σφίγγα καθισμένη στο βουνό της Βοιωτίας έβαζε τον εξής αίνιγμα στους περαστικούς: «τί ἐστιν ὅ μίαν ἔχον φωνήν τετράπουν καί δίπουν καί τρίπουν γίνεται;» (= ποιο είναι αυτό το ον που ενώ έχει την ίδια μορφή γίνεται τετράποδο, δίποδο  και τρίποδο;). Μόνο ο Οιδίποδας κατόρθωσε να λύσει το αίνιγμα απαντώντας ότι το εν λόγω ον είναι ο άνθρωπος στα τρία στάδια της ζωής του: στο πρώτο που μπουσουλάει, στο δεύτερο που περπατάει κανονικά και στο τρίτο που βαδίζει με τη βοήθεια ραβδιού. Η σφίγγα, μετά τη λύση, σκοτώθηκε πέφτοντας στο γκρεμό.

σφίγγα-αγγείο

Μεταξύ άλλων, μπορούμε να θαυμάσουμε μια αναπαράσταση του μυθολογικού αυτού όντος και στο μουσείο των Δελφών, όπου υπάρχει η Στήλη και η Σφίγγα των Ναξίων. Πιο συγκεκριμένα, η Σφίγγα των Ναξίων, ανάθημα του 560 π.Χ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα αφιερώματα στο ιερό του Απόλλωνα.

σφίγγα2

Γνωστή είναι και η περίφημη  σφίγγα της Γκίζας στην Αίγυπτο. Το γλυπτό αυτό είναι μέρος ταφικού μνημείου και αποτελεί αναπαράσταση του τέρατος με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Στη σφίγγα της Γκίζας απεικονίζεται το πρόσωπο του Φαραώ.

σφίγγα-Αίγυπτος

Σήμερα, η λέξη «σφίγγα» χρησιμοποιείται μεταφορικά, προκειμένου να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο που δεν αποκαλύπτει τις διαθέσεις, τις προθέσεις του και δημιουργεί γύρω του μυστήριο. Είναι συνώνυμη της λέξης «μυστηριώδης» και  «κρυψίνους».

ΠΗΓΕΣ

1. Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρος Δελφών

2. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας

3. Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη

Αινίγματα

Προσπαθήστε να λύσετε κι εσείς τα παρακάτω αινίγματα:



 

Τα αινίγματα συγκέντρωσαν οι λεξιθήρες: Ασημακοπούλου Μαρία-Λουίζα, Κορολή Γεωργία, Λαμπάρα Ηλέκτρα, Λιβάνιος Αλέξανδρος, Λιβανίου Ευαγγελία, Μαυρογιαννάκη Ουρανία, Μπούζη Κλόι, Μπουράκου Ίρις, Χίσο Χριστιάνα

One Comment

  1. Ο/Η Αντώνης Αγγέλης λέει:

    Πολύ καλό παιδιά!!!!!!?

Σχολιάστε

Top