Η Αγάπη αντίδοτο στον ρατσισμό

φφφφ

Ζιώγα Εύη, Α2

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο.» Αυτά είναι τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα, ενός Αφρικανού πολιτικού, που παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις φυλετικές διακρίσεις που αντιμετώπισε στην ζωή του  δεν ανταπέδωσε ποτέ με ρατσισμό.

Αγάπη μια τόσο μικρή λέξη με τόσο μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Τι είναι αγάπη; Μια ερώτηση που απασχόλησε και απασχολεί φιλοσόφους και απλούς ανθρώπους. Οι απαντήσεις; Όσες και οι άνθρωποι που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν. Αν και για κάθε άνθρωπο ορίζεται διαφορετικά, η προσφορά της είναι η ίδια. Η αγάπη ενώνει τους ανθρώπους, αποτελεί πηγή έμπνευσης, γιατρεύει τις πληγές. Η αγάπη διδάσκει· διδάσκει τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την καλοσύνη, την αλληλοκατανόηση, την αμοιβαία υποχωρητικότητα. Με την αγάπη ο άνθρωπος ολοκληρώνεται, αφοπλίζεται από την πανοπλία του «εγώ» του και στρέφεται στην απόκτηση αξιών άυλων, μα συνάμα τόσο σημαντικών: ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη. Χωρίς τον σπόρο της αγάπης στην καρδιά κάθε ανθρώπου δεν αξίζει να πολεμάμε για να τις κατακτήσουμε.

Ο ρατσισμός, αντίθετα, βρίσκει χώρο, όταν τα άτομα δεν μπορούν να αγαπήσουν πραγματικά. Ένας άνθρωπος που αγαπά και σέβεται αληθινά  τον συνάνθρωπό του δε θα καταπατούσε ποτέ τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιου που γεννήθηκε με διαφορετικό χρώμα από το δικό του. Δε θα εκμεταλλευόταν κάποιον που ανήκει σε χαμηλότερη κοινωνική και οικονομική τάξη. Δε θα ξεσπούσε με λεκτική ή σωματική βία σε κάποιον που κατάγεται από άλλη χώρα ή πιστεύει σε έναν άλλον Θεό από τον δικό του. Γιατί τα δηλητηριώδη βέλη του ρατσισμού δεν μπορούν να διαπεράσουν την ασπίδα της αγάπης. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος απαλλαγμένος από τη μισαλλοδοξία και την ιδιοτέλεια, που σέβεται και συμπονά τον συνάνθρωπο, να καταδικάσει οποιονδήποτε μόνο επειδή είναι διαφορετικός;

Μόνο με συνοδοιπόρο μας την αγάπη θα εξαλειφθούν οι αβάσιμες αυτές διακρίσεις, γιατί η αγάπη είναι το αντίδοτο στο μίσος που γεννά τον ρατσισμό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης