Κάθε τρία δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του πλανήτη πεθαίνει ένα παιδί εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών εργασίας, ενώ ένα στα έξι εργαζόμενα παιδιά τραυματίζεται ή σκοτώνεται σε εργατικό ατύχημα. Το κουδούνι του σχολείου δεν χτύπησε για εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο αυτή τη χρονιά.
Η παιδική ηλικία δεν είναι για όλα τα παιδιά συνώνυμη με το παιχνίδι, τη μόρφωση, τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς την παιδικότητά τους και αναγκάζονται να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Unicef 152 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 14ετών) στον κόσμο εργάζονται και εγκαταλείπουν το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι, είναι άγνωστα γι” αυτά τα παιδιά.
Η παιδική εργασία στις υποανάπτυκτες χώρες
Πρωταθλήτριες στην παιδική εργασία είναι η Ασία ,οι χώρες του Ειρηνικού (62 εκατομμύρια παιδιά) και η Αφρική (72εκατομμύρια). Στις χώρες αυτές, η παιδική εργασία είναι μέρος της καθημερινότητας. Εκατομμύρια ανήλικα παιδιά εξαναγκάζονται να εργάζονται σε διάφορες, κατά κανόνα, ανθυγιεινές εργασίες. Το Μπαγκλαντές θεωρείται το «βασίλειο» της παιδικής εργασίας, καθώς 5 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται παράνομα, τα περισσότερα σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων μεγάλων πολυεθνικών με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο. Στο Κογκό ανήλικα παιδιά εργάζονται στα ορυχεία «του τρόμου» στην εξόρυξη κοβαλτίου, ενός ορυκτού που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή κινητών τηλεφώνων.
Εκατοντάδες χιλιάδες μικρά παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, από εύπορους πολίτες των λεγόμενων «αναπτυγμένων χωρών», τόσο στις χώρες του τρίτου κόσμου όπου κατοικούν, όσο και σε άλλες χώρες, όπου προωθούνται παράνομα γι” αυτό το σκοπό. Τον θλιβερό κατάλογο συμπληρώνουν τα χιλιάδες παιδιά-θύματα που προωθούνται στις «αναπτυγμένες χώρες», είτε για να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα, είτε για εμπορία οργάνων. Και βέβαια μία από τις φοβερότερες μορφές «παιδικής εργασίας» είναι η καταναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, που εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν σε πολεμικές συρράξεις.
Η παιδική εργασία στις αναπτυγμένες χώρες
Ωστόσο η εκμετάλλευση των παιδιών με ποικίλους τρόπους και η κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» των υποανάπτυκτων κρατών. Το φθηνό εργατικό κόστος που προσφέρουν τα παιδιά είναι επιθυμητό ακόμη και σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Σε Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 5% των παιδιών απασχολούνται σε βιομηχανίες, φάρμες και οικίες ως βοηθητικό και, αρκετές φορές, ως κύριο προσωπικό. Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και φυσικά και στη χώρα μας.
Στη Γαλλία πολλές χιλιάδες παιδιά δεν φοιτούν σε κανένα σχολείο, και πολλά από αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, η παιδική πορνεία παίρνει απειλητικές διαστάσεις, καθώς συνδέεται και με φαινόμενα απαγωγής παιδιών από άλλες χώρες που προορίζονται για την απάνθρωπη αυτή εκμετάλλευση. Στην Ελλάδα, καθημερινά, ανήλικα παιδιά βρίσκονται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων βιώνοντας την οδυνηρή εμπειρία της επαιτείας.
Σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουμε παιδιά να εργάζονται ως μικροπωλητές στους δρόμους, ζητιάνοι στα φανάρια, υπηρέτες στα σπίτια, υφαντές σε αργαλειούς, εργάτες σε εργοστάσια, σε χωράφια, σε ορυχεία. Η θέση των παιδιών δεν είναι σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας. Η θέση των παιδιών είναι μέσα στη θαλπωρή της οικογένειας, στο υγιές περιβάλλον ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου και στην ασφάλεια ενός κοινωνικού συστήματος που μεριμνά για όλα τα παιδιά και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.unicef.org/
https://www.iatrikathemata.gr/
https://www.hamogelo.gr/
Μπλάκος Δημήτρης, Β3