GEOGUESSR: ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟ ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΙ; (Γιώργος Κλαπαύτης)

-Τι είναι τούτο πάλι; Και πώς το είπες, geoguessr;;;

«Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις!»

Το όνομα «geoguessr» προκύπτει από το geo-, όπως geology, geography, geomorphology, το οποίο φυσικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «γη» και το -guessr είναι στην ουσία η αγγλική λέξη guesser,  που μεταφράζεται στα ελληνικά ο μαντευτής (οι φιλόλογοι της παρέας αρχίζουν να τραβάνε τα μαλλιά τους σιγά σιγά…) από την οποία παρέλειψαν ένα e -όχι από απροσεξία- αλλά πιθανότερα για λόγους αισθητικής. Αλλά τι είναι τελικά αυτό το πράγμα; Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με έντονο γεωγραφικό χαρακτήρα.

-Τιιι; Παιχνίδι; Και πώς παίζεται αυτό;

Oι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί και… σχεδόν ανύπαρκτοι! Με το που πατάς «play» το παιχνίδι σε πετάει αυτόματα κάπου στον κόσμο και εσύ με μια πυξίδα και έναν παγκόσμιο χάρτη προσπαθείς απεγνωσμένα να βρεις πού -μέσα σε όλον τον κόσμο- βρίσκεσαι! Όταν πιστεύεις ότι έχεις μαζέψει αρκετά στοιχεία και έχεις καταλάβει πού βρίσκεσαι, βάζεις την «πινέζα» σου πάνω στον χάρτη και πατάς «guess».  Τότε το παιχνίδι εμφανίζει την τοποθεσία της αρχικής θέσης και σου δίνει πόντους ανάλογα με την ακρίβεια της μαντεψιάς! Το «άριστα» είναι οι 5000 πόντοι για κάθε γύρο και αφαιρούνται ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά ήταν η πρόβλεψη στην αρχική θέση. Το κάθε παιχνίδι αποτελείται από 5 γύρους.

-Και τι στοιχεία μπορώ να μαζέψω;

Ο κάθε παίκτης αντιλαμβάνεται διαφορετικά κάθε θέση, όμως υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που είναι πολύ βοηθητικά:

1) Ο ήλιος και η πυξίδα: Κοιτάζοντας τον ήλιο και συγχρόνως την πυξίδα μπορούμε να συμπεράνουμε σε ποιο ημισφαίριο (βόρειο ή νότιο) βρισκόμαστε. Παραδείγματος χάρη, σε μια τοποθεσία, όταν κοιτάς τον ήλιο και η πυξίδα σου δείχνει ότι ο ήλιος βρίσκεται νότια, καταλαβαίνεις πως βρίσκεσαι στο βόρειο ημισφαίριο.

1_9Y2awoKBFMMOeLXgo6_uaw

2) Η γλώσσα: Όπως είναι γνωστό, από μέρος σε μέρος του πλανήτη οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες.

z9wtqs747ws61

Πιο πολλά και συμπυκνωμένα στοιχεία θα βρεις εδώ:

-Καλά κατάλαβα… Είναι πολλά και δεν θέλεις να με κουράσεις. Να σε ρωτήσω όμως, γιατί είναι εκπαιδευτικό το «geoguessr»; 

Μέσα στο μυαλό μου είσαι! Πολλοί νομίζουν ότι η μόνη χρησιμότητα του παιχνιδιού είναι πως στην περίπτωση που σε απαγάγουν και αποφασίσουν τελικά να σε πετάξουν κάπου, να ξέρεις πού βρίσκεσαι· κι εκεί, πολύ που θα σε βοηθήσει να ξέρεις ότι, όταν βλέπεις κίτρινο στις  άκρες του δρόμου είσαι στη Νότια Αφρική ή στην Μποτσουάνα… Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρώτα απ΄ όλα δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθείς να συναντηθείς με έναν φίλο σου, και μέχρι τελικά να βρεθείτε, περνά κανένα τέταρτο… Η εκτίμησή μου είναι ότι αν και οι δύο άνθρωποι έπαιζαν «geoguessr» θα βρισκόντουσαν αμέσως, διότι το παιχνίδι διδάσκει τον χρήστη να έχει καλύτερη αντίληψη του χώρου γύρω του, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσανατολιστεί ευκολότερα σε αυτόν. Πέρα από το πρακτικό του θέματος, το εν λόγω παιχνίδι σε ταξιδεύει νοερά σε χώρες τις οποίες δεν θα σκεφτόσουν ποτέ να επισκεφθείς, αποκαλύπτοντας έτσι τη φυσική τους ομορφιά! Επιπλέον, η προβολή άλλων χωρών μπροστά μας είναι προνόμιο το οποίο -λόγω της πανδημίας- όλοι έχουμε δυστυχώς στερηθεί. Έτσι το «geoguessr» μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μικρό παραθυράκι στον κόσμο του ταξιδιού, πριν από την πανδημία.

-Μάλιστα… Νομίζω πως με έπεισες! Θέλω να παίξω κι εγώ!!! Μπορώ; 

Φυσικά, φίλε αναγνώστη! Το μόνο που θα χρειαστείς, είναι να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό στο geoguessr (απλούστατη διαδικασία που ζητά μόνο ένα email και έναν κωδικό -όχι του email- για να μπορείς  να συνδέεσαι μόνο εσύ στον λογαριασμό σου) και να ακολουθήσεις τα παρακάτω links:

https://www.geoguessr.com/challenge/7T6ULNhugVZ2427r
https://www.geoguessr.com/challenge/43ESQTGnRxUy4A4P
https://www.geoguessr.com/challenge/HKZTWeIkrWHpn4Za
https://www.geoguessr.com/challenge/AxvR6eIZdqm5gPtA
https://www.geoguessr.com/challenge/ybuv0NcHgJU1RQzC
https://www.geoguessr.com/challenge/Hl62Xhwao5iGqdSa
https://www.geoguessr.com/challenge/ETdeigsvctcg7P4P
https://www.geoguessr.com/challenge/xVP5rprz8MaDEZyt
https://www.geoguessr.com/challenge/oMLm5TkKtfkf5x9g
https://www.geoguessr.com/challenge/sSoPC2lKqgfeGk0z

 

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης