Κάποια σχόλια για την αθάνατη Ελληνίδα μάνα

 

Mother-kids-crazed

 

 

Επιλογή και αναπαραγωγή : Μαριάννα Καρατζόβαλη

 

Για το δικό μου παιδί που έπιασε τόσες χιλιάδες μόρια στις πανελλαδικές δεν γράψατε τίποτα, να επανορθώσετε αμέσως… Να σας δώσω το κινητό του να μιλήσετε…Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ανήκει σε ευτυχισμένη μάνα επιτυχόντος γιου που είναι και ολίγον θυμωμένη για την παράλειψη.  Ευχαρίστως κυρία μου και συγχαρητήρια για το γιο σας, απαντάς. Μετά αρχίζεις να προβληματίζεσαι με το φαινόμενο «Ελληνίδα μάνα και δη Ελληνίδα μάνα αγοριού». Αν ήθελε το παιδί να γράψουμε για την επιτυχία του γιατί δεν πήρε το ίδιο τηλέφωνο;Τι πιο φυσιολογικό να πει «ρε φίλε είμαι κι εγώ ανάμεσα στους πρώτους».
Μα δεν ήθελε το παιδί, είναι η διαπίστωση. Η μάνα ήθελε. Και είχε πάρει σβάρνα όλα τα Μέσα να δώσει το τηλέφωνο του γιού. Διότι «περάσαΜΕ» στο Πολυτεχνείο, διότι «πετύχαΜΕ» στη Νομική, κοκ.
Διότι χρόνια τώρα «έχουΜΕ» Αγγλικά, πρέπει να «πάΜΕ» μπαλέτο, πρέπει να «διαβάσουΜΕ» για το φροντιστήριο. Ο Έλληνας γονιός συμπάσχει με ένα μοναδικό τρόπο. Η Ελληνίδα μάνα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με το γιο της μόνον όταν αποχωρήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο. Έως τότε πρέπει να «γίνουΜΕ» γιατροί, να «πάρουΜΕ» το μεταπτυχιακό, να «διοριστούΜΕ» και τέλος να «βρούΜΕ» μια καλή κοπέλα και να  «παντρευτούΜΕ» για να «κάνουΜΕ» οικογένεια…Ρε αφήστε τα παιδιά να κάνουν αυτό που θέλουν. Μην τα αγχώνετε με τα δικά σας θέλω. Μην προσπαθείτε να τα βάλετε να κάνουν αυτό που εσείς αποτύχατε ή δεν μπορέσατε να κάνετε. Δείξτε τους απλά το δρόμο και αφήστε τα να κάνουν λάθη, να μάθουν μέσα από αυτά, να ακολουθήσουν τα δικά τους θέλω.Μάθετε να πανηγυρίζετε για τις δικές τους επιτυχίες, να συμπαραστέκεστε στις δικές τους αποτυχίες τους, να τα στηρίζετε στις αποφάσεις τους,  αλλά μην τα κάνετε όλα σε πρώτο πληθυντικό.
Το μόνο που πετυχαίνετε έτσι είναι να κάνετε δυστυχισμένα παιδιά, «μπολιασμένα» με τα δικά σας «θέλω» που πηγάζουν από τις δικές σας ανεκπλήρωτες επιθυμίες.Έως τότε μπορείτε να πανηγυρίζετε γιατί «μπήκαΤΕ» στο Πολυτεχνείο ή στη Νομική, αλλά όταν τα παιδιά ανοίξουν επιτέλους τα φτερά τους και σας γυρίσουν την πλάτη, μην παραπονιέστε επειδή έκοψαν βίαια τον… θηλασμό στα τριάντα τους.

Top