Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την μνήμη RAM

ραμ1

 Τί είναι η μνήμη  RAM ?

Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (αγγλικά: Random access memory ή εν συντομία RAM) επιτρέπει σε μια συσκευή, όπως ένα smartphone, tablet, επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή κλπ, να διαβάζει και να γράφει τις εντολές του συστήματος, να ολοκληρώνει πιο γρήγορα τις λειτουργίες και κατά συνέπεια το εκάστοτε μηχάνημα να δουλεύει πιο αποτελεσματικά.

Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη μνήμη που τρέχει στο κεντρικό σύστημα ενός μηχανήματος, επιτρέποντας έτσι στις διαδικασίες να γράφονται και να διαβάζονται ταυτόχρονα, καθιστώντας το ένα εντελώς διαφορετικό τύπο μνήμης σε σύγκριση με έναν σκληρό δίσκο (hard drive) ή SSD (γνωστός ως μνήμη άμεσης πρόσβασης).

Σε αντίθεση με τη μνήμη άμεσης πρόσβασης, όταν η συσκευή αφαιρεθεί από την τροφοδοσία, η μνήμη RAM καθαρίζεται τελείως.

Λόγω της μοναδικής του φύσης, τα δεδομένα που χειρίζεται η RAM αλλάζουν διαρκώς, επίσης επεξεργάζεται μόνο τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιωθούν την εκάστοτε στιγμή.

Ωστόσο, οι νέες μονάδες μνήμης RAM του σήμερα, μπορούν να επιτρέψουν την αποθήκευση και άλλων διεργασιών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες, όπως η εκκίνηση του συστήματος, θα μπορούσαν να συμβούν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως, καταλαβαίνουμε όλοι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή που αλλάζει το μέχρι τώρα τοπίο στη Μνήμη τυχαίας προσπέλασης.

                                 Η ιστορία της Μνήμης τυχαίας προσπέλασης (μνήμη RAM)

Αν και οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που υπήρχαν πριν από δύο δεκαετίες, η μνήμη RAM εξακολουθούσε να υπάρχει σε πολλούς από τους πρώτους υπολογιστές, αν και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η πιο συνηθισμένη μέθοδος ήταν η μαγνητική μνήμη – πολύ διαφορετική από την ενσωματωμένη μνήμη RAM που γνωρίζουμε σήμερα.

Η δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης (DRAM) είχε εισασχθεί μετά τη δεκαετία του 1970 (αν και ως έννοια, ανακοινώθηκε το 1968) και επέτρεψε την αποθήκευση δεδομένων στο τρανζίστορ που ανανεώνονταν κάθε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, το οποίο παραμένει μέχρι και τώρα σε χρήση ως τεχνολογία.

                                                                                  Πώς λειτουργεί η μνήμη RAM

Η RAM κατανοεί σε ποια μέρη του υπολογιστή, του λογισμικού ή του λειτουργικού συστήματος χρειάζεται να προβεί σε καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων, επιπλέον μπορεί να προβλέψει ποιές διαδικασίες θα χειριστεί αργότερα. Εν ολίγοις γράφει και διαβάζει τις διαδικασίες για να γίνουν τα πράγματα σε πιο γρήγορο ρυθμό στη συσκευή.

Επειδή η Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης είναι πάντα προετοιμασμένη για τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβει και δεν χρειάζεται να βρίσκεται συνεχώς μέσα στο σκληρό δίσκο για να βρει αυτό που χρειάζεται, σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα πολλά προγράμματα και εργασίες χωρίς προβλήματα, και δίχως να παρατηρείται καθυστέρηση.

                                                                                       Τύποι μνήμης RAM

Οι περισσότερες συσκευές που υπάρχουν σήμερα χρησιμοποιούν είτε στατική μνήμη RAM (SRAM) είτε DRAM. Το SRAM τείνει να λειτουργεί πιο γρήγορα και να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια επειδή τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μια κυψέλη μνήμης έξι τρανζίστορ αντί να στηρίζονται στο ζεύγος τρανζίστορ και πυκνωτή για να δουλέψουν μαζί για να καθορίσουν τί αποθηκεύεται.

Και οι δύο τύποι μνήμης RAM χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές και υπολογιστικές συσκευές, αλλά καθώς το SRAM είναι πιο ακριβό στην παραγωγή του, η DRAM είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μνήμη chip.architecture σε εμπορικές συσκευές.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μνήμης RAM που υπάρχει στους υπολογιστές είναι ο DDR4, αν και τα παλαιότερα συστήματα ενδέχεται να χρησιμοποιούν DDR2 ή DDR3. Το DDR4 είναι εκπληκτικά πιο γρήγορο από τα παλαιότερα πρότυπα και υπάρχουν μερικές εμφανείς διαφορές στο σχεδιασμό του, επομένως είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από ένα DDR3 ή DDR2 στο μηχάνημα που το χρησιμοποιεί, επειδή δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ τους.

                                                                                 

                                                                           ραμ2

                                                                                            Το μέλλον της μνήμης RAM

Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, ορισμένοι κατασκευαστές τείνουν να αναπτύσσουν μνήμη RAM που μπορεί να αποθηκεύει δεδομένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν απαιτεί αρκετή χρήση ενέργειας για την αποθήκευση δεδομένων.

Οι ερευνητές στην Κίνα έχουν επίσης αναπτύξει ένα νέο τύπο μνήμης που συνδυάζει στοιχεία τόσο της μνήμης RAM όσο και της ROM που θυμάται τα καθήκοντα – για όσο καθορίζεται από τον χρήστη.

Οι μονάδες Optane της Intel συνδυάζουν την μεταβλητότητα των μονάδων SSD με την ταχύτητα ανάγνωσης / εγγραφής της μνήμης RAM, με δυνατότητα αντικατάστασης τους κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι επιστήμονες εργάζονται επίσης για την αύξηση της ικανότητας των μονάδων RAM, επιτρέποντάς τους να αποθηκεύουν περισσότερες πληροφορίες κάθε φορά, και ουσιαστικά να εκτελούν περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα.

Η επόμενη γενιά DDR5 RAM είναι επίσης σε εξέλιξη, προσφέροντας διπλάσιες ταχύτητες ανάγνωσης.

Γιάννης Ποιμενιδης A2

 

Top