Εφιάλτης από πλαστικό!

Πολλά παιδιά, ακόμα και ενήλικες θεωρούν πως το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό αλλά μόλις σας πω τι ανακαλύφθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, θα θεωρήσετε την Ελλάδα πιο τυχερή στο θέμα των σκουπιδιών .

Το 1997 ο Charls Moor, ένας ειδικός για το περιβάλλον, καθώς ταξίδευε, είδε κάτι που δεν μπόρεσε ποτέ να το ξεχάσει. Αντί να δει μια ωραία καθαρή θάλασσα είδε έναν μεγάλο σωρό από πλαστικά. Έκανε μια ολόκληρη εβδομάδα να περάσει εκείνη την περιοχή που πλαστικά σκουπίδια επέπλεαν παντού.

Ο Moore είχε ανακαλύψει το Greatpacificgarbagepatch, όπου έχουν μαζευτεί πλαστικά σκουπίδια σε έκταση που έφτανε να είναι διπλάσια από το μέγεθος της Αυστραλίας, καθώς το ‘’Greatpacificgarbagepatch ‘ φτάνει  περίπου στα 16 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το ακριβές σημείο, όπου βρίσκεται αυτή η περιοχή, είναι ανάμεσα στην Καλιφόρνια και στην Ιαπωνία. Σε εκείνο το σημείο δεν περνάνε σχεδόν ποτέ καράβια με αποτέλεσμα να μην κινείται καθόλου το νερό. Για αυτό τον λόγο βρίσκεται μόνο σε ένα σημείο και δεν το είχαμε ανακαλύψει τόσα χρόνια.

Πολλοί ρωτούνε πώς βρέθηκε εκεί τόσο πολύ πλαστικό; Οι ειδικοί λένε πως το πολύ πλαστικό που ρίχνουνε  στα ποτάμια οδηγεί στη θάλασσα και μετά πηγαίνει προς τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν το νερό σταματάει να κινείται, τα πλαστικά μένουν εκεί.

Τα πλαστικά εκεί είναι πολύ επικίνδυνα. Κάθε μέρα τα ζώα της θάλασσας πεθαίνουν από ασφυξία, όταν τρώνε τις πλαστικές σακούλες. Αλλά τα πλαστικά δεν είναι επικίνδυνα  μόνο για τα ζώα αλλά και για εμάς, γιατί περιέχουν βλαβερά χημικά.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με μεγάλες προσπάθειες από τους  ειδικούς που ασχολούνται με το περιβάλλον. Επίσης πρέπει να καταβάλουμε και εμείς μεγάλες προσπάθειες, για να μην μολυνθεί χειρότερα το περιβάλλον. Ελπίζω από εδώ και πέρα ο καθένας  να μην μολύνει το περιβάλλον και να ανακυκλώνει για ένα καλύτερο αύριο!!!

great-pacific-garbage-patch-01 - Αντίγραφοimages (1) - Αντίγραφο0f4a7db2-aeed-4715-a554-b2f9c146cfdc - Αντίγραφοimages - Αντίγραφοαρχείο λήψης - Αντίγραφο

Άννα Βαρδαλή

Top