Άγιο Πάσχα

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Τιμάται η ανάμνηση της ένδοξης Ανάστασης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Αρχικά ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.
Η ονομασία του προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ, που σημαίνει διάβαση, προς ανάμνηση της διάβασης του περιούσιου λαού από τη σκλαβιά στην ελευθερία.
Μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου το νόημα της εορτής μετασχηματίστηκε και πήρε νέα διάσταση.
Αποτελεί την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, τη γιορτή των γιορτών.

Ο σκοπός της Μεγάλης Εβδομάδας, που προηγείται της Λαμπρής, καθώς και των τελετών που έχουν καθιερωθεί κατά τη διάρκειά της είναι οι πιστοί να λάβουν μέρος στο Θείο Δράμα, να συμπορευτούν και να συμπάσχουν με τον Ιησού μετανιώνοντας ειλικρινά για τις αμαρτίες τους, έτσι ώστε να σωθούν μέσα από το δρόμο που ο ίδιος χάραξε.

Η εβδομάδα αυτή λοιπόν, που καλείται και «Εβδομάδα των Παθών», είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, πριν την Ανάστασή Του και έχει ονομαστεί «Μεγάλη» σε ανάμνηση των ιδιαίτερα σημαντικών («Μεγάλων») για την ορθόδοξη πίστη γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά της.

Άλλα ονόματα για τη Μεγάλη Εβδομάδα:

Αγία Εβδομάδα: Αναφερόμενη στα άγια γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες τις μέρες.

Εβδομάδα ξηροφαγίας: Λόγω της αυστηρής νηστείας που επιτάσσει η ορθοδοξία κατά τη διάρκειά της.

Άπρακτος εβδομάς: Καθώς παραδοσιακά συνηθιζόταν πλήρης αποχή από κάθε εργασία.

_3716453

Η Σταυρική θυσία του Ιησού δείχνει ότι ο Θεός πονάει για τον άνθρωπο και τα ανθρώπινα βάσανα. Γι” αυτό από αγάπη προσφέρει ό,τι πιο πολύτιμο έχει, για να τον σώσει, τον ίδιο του τον Υιό.

Θέλησε να διδάξει την αντίσταση και την πάλη στο κακό, αλλά και την έννοια της αγάπης και τη διάθεση της προσφοράς του εαυτού μας υπέρ των πολλών.

Είναι η γιορτή της αγάπης, γιατί ο ίδιος ο Χριστός μας θυσιάστηκε για τη σωτηρία τη δική μας. Είναι το καλύτερο δείγμα της αγάπης Του για μας.
Με τη γιορτή αυτή της Ανάστασης του Ιησού ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή.

anastasis_savvato

Μαθητές/τριες του Γ΄2