Η γιορτή της Μητέρας

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η γιορτή της μητέρας φέτος είναι την Κυριακή 14 Μαΐου.

Η γιορτή της μητέρας είναι μια ημέρα που αφιερώνουμε στις γυναίκες που μας έδωσαν την ζωή, μας αγάπησαν, μας φρόντισαν και μας στήριξαν σε κάθε βήμα. Είναι μια ευκαιρία να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αναγνώρισή μας για όλα όσα έχουν κάνει για εμάς.

Οι μητέρες είναι οι πρώτες δασκάλες, οι πρώτες φίλες, οι πρώτες ηρωίδες. Μέσα από το παράδειγμά τους μαθαίνουμε τις αξίες, τις αρετές, τις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής. Μέσα από την αγκαλιά τους νιώθουμε την ασφάλεια, τη ζεστασιά, τη συμπόνια και την ελπίδα. Μέσα από το βλέμμα τους βλέπουμε τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την υπομονή και την υπερηφάνεια.

Οι μητέρες είναι οι γυναίκες που δίνουν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση, που αγωνίζονται χωρίς να κουράζονται, που θυσιάζονται χωρίς να διαμαρτύρονται. Είναι οι γυναίκες που μοιράζονται χωρίς να λυπούνται, που συμβουλεύουν χωρίς να επιβάλλουν, που ακούν χωρίς να κρίνουν.

giorti-tis-miteras-pote-peftei-i-giorti-tis-miteras-gia-to-2022_1645800630

Η γιορτή της μητέρας είναι μια μέρα γιορτής αλλά και μια μέρα σκέψης. Είναι μια μέρα που πρέπει να αναλογιστούμε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε μια μητέρα που μας αγαπά και να της δείξουμε πόσο την εκτιμούμε και την αγαπάμε. Δεν χρειάζεται να της κάνουμε δώρα ή λουλούδια, αν και αυτά είναι ωραία. Αυτό που χρειάζεται είναι να της κάνουμε δώρο τον χρόνο μας, την προσοχή μας, την αφοσίωσή μας. Να της πούμε ένα ευχαριστώ, ένα σ” αγαπώ, μία συγγνώμη. Να της δώσουμε ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χάδι.

Η γιορτή της μητέρας είναι μια μέρα που γιορτάζουμε όλοι μαζί, γιατί όλοι έχουμε μια μητέρα, είτε είναι κοντά μας είτε μακριά. Είτε είναι ζωντανή είτε έχει πεθάνει. Είτε είναι βιολογική είτε υιοθετημένη. Γιατί όλες οι μητέρες είναι σπουδαίες και αξίζουν το σεβασμό και την αγάπη μας.

Γι” αυτό, ας γιορτάσουμε τη γιορτή της μητέρας με χαρά και ευγνωμοσύνη. Ας πούμε στις μητέρες μας πόσο τις αγαπάμε και πόσο σημαντικές είναι για εμάς. Ας τις κάνουμε να νιώσουν περήφανες και ευτυχισμένες. Ας τις τιμήσουμε όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα!

Λιόλιου Κων/να Γ΄4