Ημέρα των Ερωτευμένων

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγ. Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές αλλά και χριστιανικές αναφορές.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τις13 έως τις 15 Φεβρουαρίου γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες, για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Μια ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και στο πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο έδωσε στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα, που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Μετά τις κάρτες, τις ηλεκτρονικές κάρτες (e-cards), τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, σειρά έχει η βιομηχανία των κοσμημάτων να οικειοποιηθεί την ημέρα των ερωτευμένων. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου, μόνο στις ΗΠΑ, ξεπερνάει κάθε χρόνο το… ΑΕΠ της… Μποτσουάνα!!!

LOVE IS IN THE AIR…

Αφεντούλης Γιάννης/ Γκένα Δέσποινα/ Γκουγκουλιά Ελένη/ Γούτου Κωνσταντίνα

(μαθητές του Γ΄1 / 2022-2023)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης