Παγκόσμια ημέρα γυναικών

Αν και φτάσαμε στον Μάιο, πάντα είναι επίκαιρη η αναφορά στην παγκόσμια ημέρα των γυναικών. Κάθε 8η μέρα του Μάρτη είναι αφιερωμένη στους αγώνες που κατέβαλαν οι γυναίκες παγκοσμίως για την απόκτηση των δικαιωμάτων τους.

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Clara Zetkin (Γερμανίδας σοσιαλίστριας).

Αρχικά γιορταζόταν ως ημέρα ανάμνησης προς τιμήν μιας μεγάλης διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, δηλαδή καλύτερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας. Επίσης οι γυναίκες έκαναν αξιοσημείωτους αγώνες, για να αποκτήσουν το δικαίωμα της ψήφου, της εκπαίδευσης, της εργασίας, όπως επίσης για την καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων.

-Ημέρα-Γυναίκας-e1583598246715

Μέχρι και σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών, η ίση αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους άντρες, δεν είναι πάντα αποδεκτή από όλους, για αυτό μέχρι και σήμερα γίνονται δράσεις για την αντιμετώπιση του σεξισμού παγκοσμίως. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (https://www.europarl.europa.eu/portal/el): Το Κοινοβούλιο διαθέτει μόνιμη επιτροπή που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ζητώντας να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων. Το Κοινοβούλιο διοργανώνει εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει τη σημασία της ισότητας των φύλων στην πολιτική, προάγοντας την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Για την ευημερία και την εκσυγχρόνιση της κοινωνίας μας, καθώς και για μια πιο δίκαιη κοινωνία, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση τέτοιων διακρίσεων αλλά και στο σεβασμό όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Νάτσιου Ειρήνη Γ΄5