Τι σημαίνει το Πάσχα για σας;

Λαμπάδες: Με μεγάλη χαρά περίμενα τη λαμπάδα της νονάς μου για το Πάσχα. Ήταν συνήθως λευκή, πολύ όμορφα στολισμένη. Η νονά μού έφερνε και κάποιο δώρο. Κοτοπουλάκι, κουνελάκι, αρνάκι, είτε σοκολατένιο είτε από χαρτί ή ύφασμα παραγεμισμένο με κουφέτα πολύχρωμα. Μου αγόραζε και ένα ζευγάρι παπούτσια.

Τώρα μου φέρνει τη λαμπάδα (θα το κάνει, λέει, μέχρι να ενηλικιωθώ) και μου δίνει συνήθως χρήματα να αγοράσω ό,τι θέλω.

IMG_20220401_150124

Μάριος Τσιάμαλος, Γεώργιος Στεργιούλας Β΄5

 

Κόκκινα αυγά: Η γιαγιά μου τη Μ. Πέμπτη, νωρίς το πρωί, βάφει τα αυγά της Λαμπρής. Τα βάφει πάντοτε κόκκινα με μια βαφή που έχει αγοράσει, την οποία αραιώνει με νερό. Προσθέτει ξύδι. Εγώ κολλάω χαλκομανίες και τα βάζω στην πιατέλα. Με τη μαμά βάφουμε αυγά και με άλλους τρόπους. Υπάρχουν κλωστές ειδικές, που τις αγοράζουμε, και μ’ αυτές τυλίγουμε το κάθε αυγό ξεχωριστά σε τούλι. Στη συνέχεια βράζουμε τα αυγά κι αυτά γίνονται με σχέδια «εμπριμέ»! Η γιαγιά μου ξέρει κι άλλον τρόπο βαφής, με φλούδια από ξερά κρεμμύδια. Αντί για χαλκομανίες η γιαγιά τυλίγει το κάθε αυγό με το φύλλο κάποιου φυτού, το κλείνει σε τούλι και το βάζει στο νερό της βαφής. Το φύλλο αφήνει το αποτύπωμά του. Εμένα μου αρέσουν και τα αυγά που ζωγραφίζουμε με την αδελφή μου. Συνήθως φτιάχνουμε πρόσωπα αστεία. Τα τσουγκρίζουμε την Ανάσταση. Το αυγό που δεν σπάει εύκολα είναι «τσιγκριστάρι». Μια φορά η γιαγιά μας είχε βάψει δυο αυγά από φραγκόκοτα. Ήταν πολύ γερά και είχαν αντέξει στα σπασίματα!

vapsimo-kokkinon-avgon-ena-panarhaio-ethimo-7

Ευαγγελία Σκενδερίδου, Ελένη Τσιούμα Β΄5

 

Ο Επιτάφιος: Μια τελετή που με εντυπωσιάζει την Μ. Παρασκευή είναι η Περιφορά του Επιτάφιου. Μετά την λειτουργία της Αποκαθήλωσης ο Εσταυρωμένος τοποθετείται στον Επιτάφιο, ο οποίος είναι στολισμένος με λουλούδια. Χρησιμοποιούνται λουλούδια που έχουν προσφέρει οι πιστοί και τον στολισμό του αναλαμβάνουν οι ανθοπώλες που δημιουργούν πραγματικά έργα τέχνης. Η περιφορά γίνεται με την συνοδεία μιας ακολουθίας ενοριτών, με τις Μυροφόρες (κορίτσια της συνοικίας), τους ψάλτες, τα παπαδοπαίδια με τα Εξαπτέρυγα, τους ιερείς. Η νύχτα φωτίζεται από τα κεριά των πιστών και η ατμόσφαιρα μοσχοβολά μελισσοκέρι, λιβάνι κι αρώματα βιολέτας και πασχαλιάς. Οι ψαλμωδίες, κατανυκτικές, συνοδεύουν τον Επιτάφιο ως την πλατεία, όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι όλων των εκκλησιών. Εκεί ο Μητροπολίτης και οι Αρχιερείς με τα λαμπρά τους άμφια τελούν τη λειτουργία. Κατόπιν αποχωρούν. Η Φιλαρμονική και η στρατιωτική μπάντα παίζουν πένθιμα, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα επίσης. Στρατιωτικά αγήματα και συστήματα προσκόπων συνοδεύουν την πομπή. Κατάνυξη και μυσταγωγία μέσα στην ανοιξιάτικη νύχτα.

ti-ora-vgainei-o-epitafios

Παλιοβάιου Δήμητρα Β΄5, Αναστασίου Στυλιανή Β΄3.

 

Κουλουράκια- Τσουρέκια: Η γεύση από τα κουλουράκια τα πασχαλινά είναι μοναδική! Όταν η μητέρα τα φτιάχνει, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, το σπίτι ευωδιάζει βούτυρο, βανίλια και αμμωνία. Την βοηθάω να τα πλάσει είτε πλεξίδες είτε γυρνώντας τη μηχανή που δίνει ιδιαίτερο σχήμα. Τραγανά, αφράτα, απολαυστικά!Τα τσουρέκια έχουν συνήθως κι ένα κόκκινο αυγό. Ο φούρνος της γειτονιάς γεμίζει από τσουρέκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, πλεγμένα στρόγγυλα ή μακρουλά, χρυσαφένια, τυλιγμένα σε πολύχρωμα χαρτιά ή ζελατίνες με φιόγκους και κορδέλες! Η γεύση τους είναι χαρακτηριστική, γλυκιά και αρωματική. Αγοράζουμε  τσουρέκια, για να προσφέρουμε και να κεράσουμε.

tsourekia_koulourakia_big

Ισσά Χρυσούλα, Καραγιάννη Βασιλική Β΄3

 

Αρνάκι στη σούβλα, ο οβελίας, που λέμε. Ένα ολόκληρο αρνί που το σουβλίζουμε και το ψήνουμε στα κάρβουνα την Κυριακή του Πάσχα. Όλη η οικογένεια συμμετέχει στο γύρισμα της σούβλας μέχρι να ξεροψηθεί, ως το μεσημέρι που θα καθίσουν όλοι στο τραπέζι για το γεύμα. Με τα εντόσθια ετοιμάζουν το περίφημο κοκορέτσι, καθώς και την μαγειρίτσα, την σούπα που σερβίρουν μετά την λειτουργία της Ανάστασης. Στις γειτονιές ακούγονται τραγούδια, οι άνθρωποι γλεντούν. Βέβαια στις πολυκατοικίες, όπου ζουν πολλοί άνθρωποι, ψήνουν το αρνί στο φούρνο. Είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο αυτό.

psino-arni-stin-souvla

Τσιάρας Χρήστος Β΄3