Απόκριες

Οι απόκριες είναι μία σύνθετη λέξη και παράγεται από τις λέξεις από + κρέας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάθε τόπου κάνουν αποχή από το κρέας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους για τον Θεό και την ταπείνωσή τους. Μετανοούν έμπρακτα για τα σφάλματα, που διέπραξαν, συγχωρώντας τους συνανθρώπους τους με προθυμία.

Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Διαμέσου της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης οι Απόκριες συμπεριλαμβάνουν τρεις εβδομάδες πριν τον ερχομό της Καθαρής Δευτέρας. Στον όρο «Απόκριες» τοποθετούνται τέσσερις Κυριακές: Η Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου, η Κυριακή του Ασώτου Υιού, η Κυριακή των Αποκριών και τέλος η Κυριακή της Τυρινής/Τυροφάγου.

Κύρια χαρακτηριστικά της εορτής αυτής είναι ότι το άτομο μεταμφιέζεται και συμμετέχει σε γεγονότα που προκαλούν κέφι, όπως το γαϊτανάκι ή το καρναβάλι. Παίρνοντας μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις εκφράζεται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Η μεταμφίεση, το γλέντι, οι βωμολοχίες και τα σκώμματα έχουν σκοπό να ξυπνήσουν τις δυνάμεις της γονιμότητας. Το όνομα των μεταμφιεσμένων διαφέρει από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι, αλλά το κοινότερο είναι μασκαράδες και καρνάβαλοι, που προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις maschera και carnevale. Οι εκδηλώσεις τερματίζονται την Καθαρά Δευτέρα με έξοδο στο ύπαιθρο, με φαγοπότι και σαρακοστιανά φαγητά (λαγάνες, δηλαδή άζυμα, ταραμά, τουρσιά, φασολάδα), με χορούς και το πέταγμα του χαρταετού.

Καφρίτσα Ελευθερία/ Μπουρονίκου Εβίτα    Γ΄4