Αφήστε τα ζώα να ζήσουν και να αγαπηθούν…

Η 22η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Σκοπός είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, προκειμένου να προστατευτούν η βιοποικιλότητα, τα είδη άγριας ζωής, αλλά και τα παραγωγικά ζώα εργασίας.

Η δολοφονία ζώων κάθε είδους ήταν και εξακολουθεί να είναι μάστιγα για τη χώρα μας. Οι αρχές μόλις πρόσφατα άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με την δέουσα σοβαρότητα, παρά το γεγονός ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις επανειλημμένα έθεταν το ζήτημα στους αρμόδιους. Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, που αποτελεί  κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθόσον για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τοξικές δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, οι οποίες συχνά είναι και απαγορευμένες.

Στόχος της κοινότητας και των περιβαλλοντικών ομάδων είναι να εξιχνιάσουν το… πολλές φορές αναπάντητο ερώτημα: «Ποιοι βάζουν τις φόλες;». Όλοι γνωρίζουμε πως οι δράστες είναι αυτοί που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων, ακόμα όμως και οικόσιτων γατιών και σκυλιών, στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού. Όμως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, όπως οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες, για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους. Τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί, οι οποίοι δηλητηριάζουν άγρια ζώα, τα οποία τρέφονται με τα θηράματά τους. Τέταρτη και τελευταία κατηγορία είναι οι γεωργοί, οι μελισσοκόμοι και άλλοι, που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι/φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Βέβαια, η δολοφονία ζώων διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος από το 2020. Όποιος κατηγορείται για βασανισμό και δολοφονία ζώου κινδυνεύει με χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης.

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να παλέψουμε ξανά, για να εξασφαλίσουμε την αυτονόητη προστασία των ζώων. Είναι ψυχούλες και τους αξίζει να ζουν λαμβάνοντας αγάπη κι όχι πόνο…!

Τα ζώα (Ιωάννης Πολέμης)
Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα·
μην τάχα σαν εμένα,
κι εκείνα δεν πονούν;
Θα τα χαϊδεύω πάντα,
προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω
στους δρόμους να πεινούν.
………………………………
Aν δεν μιλούν κι εκείνα
κι ο λόγος αν τους λείπει,
μήπως δεν νιώθουν λύπη,
δεν νιώθουν και χαρά;
Μήπως καρδιά δεν έχουν,
στα στήθη τους κρυμμένη,
που τη χαρά προσμένει
κι αγάπη λαχταρά;
…………………………….
Aκόμα κι όταν βλέπω
πως τα παιδεύουν άλλοι,
εγώ θα τρέχω πάλι
με θάρρος σταθερό,
θα προσπαθώ με χάδια
τον πόνο τους να γιάνω,
κι ό,τι μπορώ θα κάνω
να τα παρηγορώ.

 

Δεληδημητρίου Ευαγγελία/ Αραβοπούλου Ιωάννα/ Βασιλοπούλου Στυλιανή-Ευαγγελία/  Αναγνώστου Βαλασία-Μαρία   Γ΄1